ALI SVE S MJEROM

Teško vam je reći ne? Vjerojatno imate više empatije


Iris Hazler
20.09.2017.20:15
Teško vam je reći ne? Vjerojatno imate više empatije
Profimedia

sažeto

Kad vaš šef dijeli zadatke početkom tjedna a vi pripadate krugu osoba koje uvijek sve preuzimaju pa su pretrpane znači da imate više empatije, kaže njemački stručnjak


Iris Hazler
20.09.2017.20:15

Što više važnosti netko pridaje osjećajima drugih osoba to će teže odgovoriti negativno, kaže dr. Peter Falkai iz Njemačkog udruženja za psihijatriju, psihoterapiju i psihosomatiku (DGPPN).

"Je li netko sposoban reći 'ne' ovisi o strukturi njegove osobnosti. Najviše ima veze s kapacitetima osobe za empatiju'', objašnjava Falkai dodajući kako Izreći 'ne' znači razočarati druge ljude. Drugim riječima što netko više mari za osjećaje drugih osoba teže mu je odbiti.

Biti nesposoban izreći 'ne' nije samo po sebi loše, upravo suprotno, jer funkcionalno društvo je ono u kojemu su ljudi ponekad spremni podmetnuti leđa i preuzeti tuđi posao. No, kod nekih spremnost da to čine ekstremna je što znači da ih se vječito iskorištava. Jeste li vi među njima?

''Za utvrđivanje prave mjere prihvaćanja i odbijanja treba vježbati. Ako vas dobar prijatelj zamoli da mu pokosite travu, možete reći: možda, dozvoli da pogledam u svoj rokovnik. To vam daje vremena da razmislite hoće li vam dodatni posao biti previše", kaže Falkai.

Ako tako uvježbate povremeno odbiti ljude shvatit ćete da to nije tako teško i da vam oni koje odbijete to neće uzeti za zlo.

Uz dovoljno vježbanja čak i oni koji su uvijek nepokolebljivo govorili 'da' bit će sposobni reći 'ne' kad im šef želi 'uvaliti' posao za kojeg stvarno nemaju vremena, kaže njemački stručnjak.

odnosi

psihologija

empatija

Podijeli članak