Dašak ljeta u hladnim jesenskim danima

Top tri jednostavna recepta s mediteranskim štihom


100posto
06.12.2018.08:00
Top tri jednostavna recepta s mediteranskim štihom
iStock

sažeto

Tradicionalna mediteranska jela koje obožava čitav svijet jednostavno su nezamisliva bez mediteranskih začina


100posto
06.12.2018.08:00

Tradicionalna mediteranska jela koje obožava čitav svijet jednostavno su nezamisliva bez mediteranskih začina. Aromatični i hranljivi, mediteranski začini dodatno posjeduju i brojna ljekovita svojstva, ali najveći su trag ostavili u dalmatinskoj kuhinji. Ovi začini donose svježinu i obogaćuju okus svakog ručka i večere, a paralelno su nezaobilazni sastojci nekih od najtradicionalnijih dalmatinskih jela.

Najpopularnije i najdraže mesno jelo u Dalmaciji zasigurno je ukusna, sporo kuhana pašticada s njokima koja svoj jedinstven okus duguje obveznom dodavanju začina, primjerice lišća lovora i timijana. Dalmatinska peka ne može proći bez barem jedne grančice ružmarina, a mediteranski začini obavezni su i kod jela od plodova mora, poput hobotnice s krumpirima i povrćem.

Jedini problem kod pripreme mediteranskih jela je to što se uvijek nećkamo oko količine potrebnih začina, hoćemo li staviti previše ili premalo. Svojevrsni zaštitni znak mediteranske kuhinje su bosiljak, ružmarin, origano, kadulja i lovorov list, ali potpuno uživanje u začinskim biljkama možete pronaći u samo jednoj žličici kombiniranih začina savršenog omjera u Vegeti Natur Mediteran.

U našoj zemlji, kao i svim onima koje su okružene mediteranskim morem, riba i plodovi mora čine važan dio prehrane. Okusi mora prožimaju se s povrćem poput rajčice ili patlidžana, ali i mesom janjetine. Začini koji rastu na plodnoj mediteranskoj regiji koriste se kako bi se obogatili okusi tih namirnica. Pritom se koriste brojni začini, no neki zaslužuju status zaštitnog znaka mediteranske kuhinje, a to su: bosiljak, ružmarin, origano, kadulja i lovorov list.

Iako se više gotovo niti ne sjećamo ljeta, rajčica, ružmarin, bosiljak i origano samo su dio prirodnih mirisa i okusa zbog kojih se uvijek rado vraćamo moru. S Vegetom Natur Mediteran možete svaki dan otputovati u toplije krajeve i pripremiti neodoljiva jela prepoznatljivih okusa koja će vas u bilo kojem trenutku godine podsjetiti na more.

Donosimo top 3 brza i jednostavna recepta bogata začinima koja morate isprobati, kontinentalnu kombinaciju s mediteranskim štihom:

1. JEDNOSTAVNI MEDITERANSKI BRUSKETI

Promo

Sastojci

150 g maslaca

2-3 žlice Vegete Natur Mediteran

1 kruh francuz

100 ml pasirane rajčice

250 g gaude

Priprema

Kruh francuz narežite na ploške debljine do 1,5 cm, pa svaku plošku u tankom sloju premažite pripremljenom smjesom omekšalog maslaca koji ste dobro promiješali s Vegetom Natur Mediteran. Na maslac dodajte pasiranu rajčicu i pospite naribanim sirom. Kruščiće pecite 5 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 °C.

2. RAZLJUĆENA LIGNJA

promo

Sastojci

1 kg lignji

suncokretovo ulje

100 ml maslinovog ulja

3 žlice Worcestershire umaka

2 žličice tabasca

4 češnja češnjaka

1 žlica Vegete Natur Mediteran

Priprema

Očišćene lignje dobro posušite i zarežite s obje strane. Maslinovo ulje pomiješajte s Worchestershire umakom, tabascom, nasjeckanim češnjakom i Vegetom Natur Mediteran. Ovom marinadom prelijte pripremljene lignje koje pustite da odstoje. Pecite ih na dobro zagrijanim i pouljenim rešetkama za roštilj nekoliko minuta sa svake strane.

 3. MEDITERANSKA PAŠTA

Promo

Sastojci

500 grama tjestenine

2 konzerve tunjevine

1 žlica kapara

10 maslina

1-2 žlice sojinog umaka

40 g ribanog sira grana padano

2 žlice djevičanskog maslinovog ulja

150 g kiselog vrhnja

1 žlica Vegete Natur Mediteran

Priprema

Skuhati tjesteninu, ocijediti i umiješati sve sastojke osim parmezana. Ne zaboraviti žlicu Vegete Natur Mediteran. Prije posluživanja naribati parmezan na jelo. 

Za dodatne ideje i inspiraciju, posjetite stranicu i pustite prirodu u svoju kuhinju!

newsletter

Prijavite se na Newsletter