Vjerojatno ste u 2018. godinu ušli s nekim od odluka koje baš ove godine planirate ispoštovati, svjesni toga koliko naprežete svoje tijelo i moždane stanice. Jedan od problema s kojim se sve više susrećemo u nekim "ozbiljnijim" godinama je čir na želucu. On može nastati iz bezbroj razloga, od kojih je najčešći infekcija gram negativnom bakterijom helikobakter pilori, no prečesto sami utječemo na to.
Alkohol, pušenje i stres neki su od glavnih krivaca za gorući želudac, a osim što bi bilo najbolje da se zauvijek riješite tih loših navika, možete probati svoj čir liječiti uz ovih šest namirnica:
Ananas
Bogat enzimima, ananas pomaže pri probavi, a posebno je dobar kad je u pitanju hrana bogata bjelančevinama. Ananas dobro djeluje i u borbi s upalama, pa je tako savršen za sprečavanje i liječenje čireva.
Raštika
Raštika ima mnoga blagotvorna svojstva, a jedno je od njih to da uz njenu pomoć čirevi na želucu brže prolaze. Ona će vas i potpuno energizirati, a možete je konzumirati i sirovu i kuhanu.
Crvena paprika
Možda kad pomislite na crvene paprike ne povezujete ih baš s liječenjem čireva na želucu. No one potiču lučenje probavnih sokova, koji tad dobro djeluju na brže ozdravljenje.
Krumpir
Krumpiri su jednostavno među najboljim antacidima, odnosno pomažu upiti višak kiseline. Njih ćete jesti i u slučaju obične žgaravice.
Mrkva
Mrkva daje energiju, a ako od nje napravite sok, to će puno pomoći vašem probavnom traktu. Odlične su za sve probleme probavnog sustava.
Jabuke
Ne kaže se bezveze da su najzdravije voće. Jabuke su bogate beta karotenima i vitaminom C, a zahvaljujući tome savršene su za ulogu prirodnog regulatora probave. Pomoći će kod gastritisa, žgaravice, boli, zatvora, pa tako i čira na želucu.