DRAMA GALE SVILAN

Umjesto godišnjeg, crna kronika u Crnoj Gori: Pijani klinac pogazio nas je na mostu. Za prijatelja su mislili da je slomio kičmu, a za mene da sam mrtva


Gala Svilan
20.08.2019.10:50
Umjesto godišnjeg, crna kronika u Crnoj Gori: Pijani klinac pogazio nas je na mostu. Za prijatelja su mislili da je slomio kičmu, a za mene da sam mrtva
Ivana Nobilo/CROPIX

Gala Svilan
20.08.2019.10:50

Uvijek se više mučim s temom o kojoj da pišem, nego li sa samim pisanjem. Na žalost, tema za novi tekst lupila me na godišnjem odmoru, u sekundi i u obliku Folksvagena u Crnoj Gori.

Ovog tjedna slijedi jedan putopis o crnogorskim institucijama. O plažama vam na žalost ne mogu puno pisati jer mi je guzica vidjela više injekcija, nego pijeska ovog ljeta.

Oduvijek sam strepila od godišnjih jer količina stresa i obaveza koji se nakupe prije samog puta mi u potpunosti ubiju volju za slobodnim danima. No, ove godine sam ipak odlučila uzeti dva tjedna slobodnog jer mi se pružila prilika za dugo željenim putovanjem. Road trip po Balkanu bio je godišnji iz mojih snova. Oduvijek su me zanimale neorganizirane zemlje Balkana prožete bogatom kulturom i vatrenim mediokritetom.

Privatni album

Plan je bio da s pet prijatelja, autom u dva tjedna obiđemo što više gradova, država i kafana bivše Juge. Prvi tjedan trebali smo provesti u autu, a u drugom se stacionirati u Crnoj Gori i nastaviti istraživati okolna mjesta. Planovi su nam bili ambiciozni, kao i naši želudci na pomisao hrane koja nas očekuje.

Prvi tjedan bio je balkanska verzija Seks i grada, ćevape smo podmazivali rakijom, a sevdalinke kajmakom. Zaljubila sam se u Mostar, u svakog drugog frajera na ulici i čimbur. Bosna nas je ugostila onako kako nalažu stereotipi, otvorenih ruku i frižidera.

Privatni album

Nakon kružnog (alkoholnog) treninga u BIH, zaputili smo se u Crnu Goru, točnije Sutomore gdje smo se trebali stacionirati za daljnji road trip.

Ako ste ikada proučavali fotke iz Crne Gore na Instagramu, reći ću vam samo jedno... Sutomore je ružna, glupa i lijena sestra Budve. Nešto što mi nismo dobro istražili prije puta i zbog te nepažnje našli smo se u smetlištu od grada. Vjerujte mi, ne preuveličavam kada kažem da su Sutomore šupak Europe. Smeće se ne baca u kante, već ravno na ulicu, plaže smrde po izmetu, a svakog drugog dana u novinama pročitat ćete kako je nekoga ujeo pas.

Tko nema za more, ima za Sutomore. Nakon prvotnog zgražavanja nad stanjem grada, zaključili smo da osim noćenja ionako nećemo ovdje provoditi vrijeme i da nema smisla uzrujavati se.

Ono što nismo znali jest da ćemo umjesto plaža otkrivati državne institucije Crne Gore.

Vraćali smo se s plaže oko 20 sati, hodajuću u koloni preko kamenog mosta jer smo se nalazili u polu-pješačkoj zoni. Ja sam bila prva po redu, a iza mene još pet prijatelja.

Zanimljivo je kako se najstresnije stvari u životu uvijek odviju u djeliću sekunde. Tko god je iskusio traumu u životu, reći će vam kako joj nije prethodilo nikakvo upozorenje. Vrijeme je bilo lijepo, a lica prolaznika nisu naslućivala ikakvu bol.

Iza sebe sam začula škripanje guma, okrenula se i prije nego što mi je mozak registrirao što se događa, branik auta me katapultirao u zrak, glavu u šajbu, a zatim i o hladan kamen mosta.

Privatni album

Za volanom je bio pijani klinac od 20 godina. Bio mu je rođendan i očito je zaključio da se ružne stvar ne događaju na dane rođenja i da nije problem ako sjedne pijan za volan. Pijan je zgazio mene, mojih pet prijatelja i starca koji se također nalazio na mostu. Kočiti je počeo tek nakon što je pokupio mene, zadnju, sedmu po redu u koloni. S njim u autu bila je i djevojka u žutoj ljetnoj haljinici. Kada je izašla iz auta i ugledala krvava tijela po cesti, ispovraćala se od šoka po toj žutoj haljinici i pobjegla s mjesta nesreće.

Ja sam zadnja otvorila oči i hitnu dočekala nepomična na kamenu. Za prijatelja su prvotno mislili da je slomio kičmu, a za mene da sam mrtva. Kada sam otvorila oči, uz mene je bila prijateljica koja se tresla, ljuljala naprijed-nazad i grcala u suzama. Uvjeravala me da su svi OK iako sam u daljini čula vrištanje od boli, iako je prijatelju majica bila utopljena krvlju, a moja glava bojila kamen u toplu crvenu boju.

Nije me željela uznemiravati dok ne stigne hitna. Na ulicu su se sjatili okolni mještani, lokalni policajac ih je odvajao od klinca kako ga ne bi linčovali, a njega odvajao od mosta kako se ne bi bacio.

Prije puta, negdje sam pročitala da im je službeni turistički slogan "Crna Gora, divlja ljepota". Ironija mi je oduvijek bila omiljena stilska figura.

Nakon kojih 15 minuta drame dozujala je i hitna i odjurila s nama u bolnicu.

Stariji gospodin je zadobio šest lomova, moj prijatelj "samo" slomljenu nogu, ja sam završila na šivanju glave, a ostatak prijatelja na sreću samo s ranama i modricama. Budući da su nam svi ponavljali kako je nevjerojatno da nitko nije poginuo, ostatak boravka u hitnoj je prošao nešto opuštenije.

Privatni album

Mislila sam da su šokovi za taj dan gotovi, sve dok nisam vidjela kirurga koji me morao zbrinuti. Zamislite glavnog glumca turske sapunice, krupnog, bradatog i u kuti doktora. U sekundi sam razvila fetiš na muškarce u odorama. Mislim da u životu nisam tako brzo skinula majicu frajeru kao njemu, kada me je to zatražio kako bi me pregledao. Sestra mi je priopćila da mi je tlak povišen i da je to razumljivo nakon nesreće. Mislim da nije bila svjesna pravog razloga.

Moje slinjenje za doktorom naglo je prekinuto kada me isti uputio u veliku salu kako bi mi zašio glavu. Strah od šivanja u meni je instant probudilo malog diplomata koji je iskušao sve trikove kako bi izbjegao iglu. Probala sam sve, od puppy dogs očiju do skrivanja po bolničkim toaletima. Sestra me na koncu pronašla, ćopila i špotala da ne dramatiziram. Za nekoga tko ima tetovažu od 15 sati na nozi, moj strah je bio više nego nerazuman.

"Šuti i ne sramoti hrvatski narod" bila je rečenica koja me na koncu ušutkala. Jedno je sigurno, Antun Vrdoljak o mojoj hrabrosti neće snimati film.

Nakon par injekcija u guzicu, antibiotika i previjanja, na red je došla policija i sudski postupak protiv počinitelja. Odvjetnika smo pronašli, gdje drugdje nego u kafani, a klinac koji nas je zgazio postao je naša nepoželjna sjena. S njim smo morali dijeliti vrijeme i prostorije. Većinu vremena je šutio i gledao u pod, valjda u strahu da ga ritualno ne žrtvujemo zbog toga što nam je napravio.

Privatni album

Sutkinja je otkrila da ga čeka 2 - 8 godina zatvora zbog broja ozlijeđenih i težine povreda, a naše guzice će Crnu Goru morati ponovno posjetiti zbog završne presude.

Koliko god iskustvo bilo ružno, sretna sam zbog dvije stvari:

1. živi smo

2. frend i ja uspjeli smo u naumu da nas izbace s koncerta Nikolije zbog uznemiravanja reda i mira. Razlog uznemiravanja bilo je poganje u prvom redu i maltretiranje Nikolije da nam pjeva "Oči boje kestena" Ivane Brkić.

Crnogorci možda imaju "Divlju ljepotu", ali mi Hrvati smo "Full of life". U ovom slučaju, doslovno.

Scena kolumna

Crna Gora

Gala Svilan

kriza mladih godina Gale Svilan

newsletter

Prijavite se na Newsletter