Greška vrijedna 10 milijuna dolara

Unatoč gubicima švedski skintech brend FOREO potvrđuje da će poštovati prodaju od 6,8 milijuna kuna za Hrvatsku


100posto
02.12.2019.13:45
Unatoč gubicima švedski skintech brend FOREO potvrđuje da će poštovati prodaju od 6,8 milijuna kuna za Hrvatsku
Foreo

sažeto

Pretpostavljajući da se radi o shopping ludnici Crnog petka, tehničari su popravili kvar, ali nisu primijetili pogrešku vezanu uz UFO te je tako stranica i dalje ostala otvorena za kupnju.


100posto
02.12.2019.13:45

Jutros u 8 sati, švedski skintech brand FOREO potvrdio je da će ispoštovati svaku Black Friday kupovinu od prošlog petka, 29. studenoga, gdje je sistemska pogreška kupcima omogućila kupnju inovativnog UFO uređaja za samo 74,00 kn – dok njegova uobičajena cijena iznosi 2099,00 kn.

Koliki je doseg ova pogreška u sistemu imala, saznalo se jutros kada je za 74,00 kune kupljeno čak 38 575 UFO uređaja - što je tvrtku u samo dva sata koštalo više od 10 milijuna dolara izgubljenog prihoda.

Smatra se da je greška, koja je utjecala na stranicu foreo.com na globalnoj razini, započela oko 21.30 sati po srednjoeuropskom vremenu u petak, 29. studenog, kada se web stranica po prvi puta srušila zbog prevelike navale.

Ludnica Crnog petka

Pretpostavljajući da se radi o shopping ludnici Crnog petka, tehničari su popravili kvar, ali nisu primijetili pogrešku vezanu uz UFO te je tako stranica i dalje ostala otvorena za kupnju.

Oko 23 sata po srednjoeuropskom vremenu, ponovljeni pad stranice pokrenuo je daljnju istragu. Broj korisnika dosegao je neviđene razmjere te je tako sistemska pogreška alarmirala tehničare u noćnoj smjeni. Izgleda da je FOMO ili strah od moguće propuštene prilike utjecao na cijeli svijet, a društvene mreže preplavile su poruke o UFO uređaju i njegovoj primamljivoj cijeni.

Sat i 20 minuta nakon pojave greške, zahvaljujući širenju ove vijesti, diljem Hrvatske prodavala su se dva UFO uređaja po sekundi.

Greška u cijeni otklonjena je do ponoći, a ustanovilo

se da se radilo o ljudskoj pogrešci kojom je cijena od 74,00 kn unesena za UFO uređaj, umjesto za paket UFO aktivirajućih maski čija je cijena 79,00 kn.

Tijekom dva sata koliko je trajala sistemska greška FOREO je prodao 38 575 uređaja po cijeni od 9,99 USD što je rezultiralo gubitkom od 10,762,425 milijuna USD za tvrtku FOREO u preko 50 zemalja diljem svijeta.

Tijekom najveće navale, oko sat i pet minuta nakon pojave pogreške, kupovalo se 20 UFO uređaja u sekundi diljem svijeta.

U duhu Božića 

Osnivač tvrtke FOREO Filip Sedić za vijest je saznao tijekom vikenda i u izjavi potvrdio da će FOREO isporučiti sve narudžbe napravljene u petak, 29. studenog. “Kad sam čuo vijest o ovom propustu, naravno da je moja prva reakcija bila šok. A zatim sam saznao koliko će nas ta pogreška od gotovo 40 000 prodanih UFO uređaja koštati. Međutim, UFO je jedinstven uređaj na tržištu i ako je vijest o našoj pogrešci došla do tisuća ljudi diljem svijeta u samo dva sata, izgleda da su naši obožavatelji bili očigledno puno više fokusirani na ludilo Black Friday-a nego mi.”

“Iako smo izgubili više od 10 milijuna dolara, dobili smo gotovo 40 000 novih korisnika, i u duhu Božića ja na to gledam kao na pozitivan ishod ove situacije. Iz tog razloga, potvrđujem da ćemo ispoštovati i isporučiti svaku UFO narudžbu napravljenu tijekom Black Fridaya kao što bismo to inače učinili”, dodaje Sedić.

Kada se sve zbroji, greška koju je FOREO pretrpio trajala je oko 120 minuta. Za to vrijeme prodalo se 38 575 komada UFO uređaja na 96% popusta, što je brend koštalo više od 10 milijuna dolara. Uobičajena cijena UFO uređaja iznosi 2099 kuna.

Kupci koji imaju pitanja vezana uz sistemsku grešku ili status svoje narudžbe mogu se javiti Službi za korisnike na foreo.com.

Foreo

UFO

crni petak

newsletter

Prijavite se na Newsletter