Mada o baušteli i lubenicama

Uvijek su mi se sviđali bauštelci. Pločice našeg majstora zanimale su me puno više od onih na balkonu, a divim se žuljevima na rukama jer govore o karakteru


Mada Peršić
26.08.2019.11:00
Uvijek su mi se sviđali bauštelci. Pločice našeg majstora zanimale su me puno više od onih na balkonu, a divim se žuljevima na rukama jer govore o karakteru
Privatni album

sažeto

Mada Peršić u ovotjednoj kolumni prisjeća se svih svojih simpatija i njihovih profesija


Mada Peršić
26.08.2019.11:00

Moja prva simpatija bio je Kiki - vršnjak iz vrtića koji mi je vezao tenisice, jer ja još nisam znala, a druga simpatija bio mi je jedan bauštelac. Zvao se i nadam se da se još uvijek zove - Nijaz. Bilo je to '95. godine kad sam imala 7 godina i kad smo renovirali stan.

Nijaz je već tada imao više od 40 godina. Imao je ne skroz sijedu kosu, nego kosu boje antracita, ona faza kad tek počinje gubitak pigmenta. Imao je jednu nogu kraću od druge zbog čega je nosio onu ortopedsku cipelu.

Ne znam jel' bio objektivno zgodan, ali meni je bio jaakoo zgodan. On je bio moja zvijezda. Znate ono kak' se klinke zaljube u neke glumce ili pjevače, e tako sam se ja zaljubila u Nijaza Bauštelca. Vodio je radove i činio je to tako spretno da sam mu se divila svakodnevno. Spretno se čak, i vrlo šarmantno, izvlačio kad neki od radova ne bi bio dovršen na vrijeme.

Privatni album

A kad bi se moj Tata naljutio na njega, znate već kako je često s majstorima, ja bih ga uvijek branila. Iznenađuje me kako ga se živo sjećam, a nikad ga nakon '95. nisam vidjela. (Nijaz, javi se ako ovo čitaš.)

Još jedna od mojih simpatija bio je bauštelac. Imala sam 14 godina i taj mladi, ali ipak stariji od mene, dečko od kojih 18 godina, radio je pločice na našem balkonu. Mene su njegove pločice na trbuhu zanimale mnogo više od balkonskih. Ne sjećam mu se imena, ne znam zašto, vjerojatno zato što se njegovo ime u našoj obitelji nije spominjalo toliko kao Nijazovo, jer je Nijaz bio glavni i odgovoran bauštelac pa bi sve pohvale i pokude uvijek na njega pale.

Ali, sjećam se da je ovaj mladi bauštelac bio velika atrakcija ne samo za mene, nego i za mnoge moje školske prijateljice koje bi ga dolazile provjeriti nakon što bih o njemu u školi pričala. Volio je Cedevitu, pa sam lako s njim mogla stupiti u kontakt i dobiti afirmativan odgovor tako da ga pitam "Jesi žedan? Hoćeš Cedevitu?"

Moj prvi morski dečko kad sam imala 14 godina zvao se Juergen i bio je, koliko smo se uspjeli sporazumjeti na broken english - mehaničar. Sjećam se još njegovih žuljeva na rukama kojima sam se divila, jer žuljevi na rukama odaju mnogo o karakteru.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mada Peršić (@malamadafakat) on Aug 25, 2019 at 12:29am PDT

Bauštelci su mi kasnije u životu, kad sam već postala punoljetna, često znali popraviti dan vičući mi da sam zgodna dok bih hodala ulicom.

Moj prvi dečko koji je danas doktor najfinije kirurgije, radio je za vrijeme studija na baušteli. Oduvijek mi se to sviđalo. Jako poštujem kad netko može napraviti nešto što ja ne mogu i kad je spretan s rukama i kad ne podcjenjuje rad na baušteli koji procjenjujem jednim od najtežih radova.

Evo, jučer dok smo snimali pjesmu u muzičkom studiju, a Producent i ja smo uzeli predah u kuhinji, pa sam ja priupitala gdje su drugi, Producent je odgovorio - još na baušteli, misleći pritom dati važnost radovima u studiju za mix pultom. Dakle, riječ bauštela koristi se kod nas da bi se nečemu dalo na važnosti i težini.

Isto tako, dokazano je da sposobnost rada rukama ima jaku vezu sa sposobnošću rafiniranog i zanimljivog govorenja. Povezano je to s planiranjem i izvršavanjem nastale ideje, što je proces zajednički manualnom radu i radu glasnica i mišića usta i lica.

Privatni album

Ne znam gledate li reality show Love Island i jeste li uočili Jordana - muškarca kojeg zovu Hulk, jer je, pogađate, velik i mišićav kao Hulk. Istovremeno je senzibilan i osjećajan kao pjesnik. I prizemljen. Zanimanje mu je groundskeeper, što bi u prijevodu značilo npr. domar, ili onaj koji održava područje parka ili škole.

Jordan je zaista jedan od najpoželjnijih muškaraca u Love Islandu, ne samo meni, nego i natjecateljicama, a možda i Vama. Iako nema veze s bauštelom, ima veze s razbijanjem predrasuda pa valja navesti i primjer prezgodnog modela za Calvin Klein rublje koji je pak najnačitaniji čovjek u vili Love Islanda.

Upoznala sam raznih površnih i dubokih ljudi, a to mahom nije imalo veze sa zanimanjem koje obavljaju. Ima i vrlo površnih tzv. intelektualaca i vrlo dubokih manualnih radnika, tzv. bauštelaca. Bauštela podrazumijeva gradnju, a netko tko može sagraditi kuću, meni je vrlo privlačan.

Netko tko uopće umije graditi, konstruirati, taj je konstruktivan, a to je isto privlačno. Netko tko umije graditi, umije možda i graditi odnos. Kaže se graditi odnos, zar ne? Čak i na engleskom se kaže: build a relationship.

Privatni album

Evo i malo populizma: jedan moj djed bio je vrhunski psihijatar, a drugi je bio vrhunski frizer za muške. Oba moja djeda čine me jednako ponosnom na njih.

Količina novaca ili količina fakseva meni ne govori ama baš ništa o količini mogućih dodirnih točaka s nekim čovjekom.

Sigurna sam da imam mnogo dodirnih točaka s mnogo bauštelaca. Prodavači lubenica ostali su nepravedno zanemareni u ovoj kolumni, ali i s mnogo prodavača lubenica zasigurno imam mnogo dodirnih točaka. Prva je naša velika dodirna točka (nepravilna kugla) lubenica. Tko od nas ne voli lubenice?

Scena kolumna

Mada Peršić

bauštelci

newsletter

Prijavite se na Newsletter