Riža vam nikako ne uspijeva?

Vjerojatno ju cijelo vrijeme krivo kuhate, naučite jednom zauvijek kako se to radi


Dina Plevnik Hajduk
14.12.2017.15:25
Vjerojatno ju cijelo vrijeme krivo kuhate, naučite jednom zauvijek kako se to radi
iStock

sažeto

Zapamtite - hladna voda rižin je neprijatelj


Dina Plevnik Hajduk
14.12.2017.15:25

Kuhanje riže zvuči kao jedan od najjednostavnijih poslova koje možete obaviti u kuhinji, no u stvarnosti, rižu rijetko tko zna zaista dobro skuhati.

Ili je presuha ili pregnjecava, nekima uvijek zagori, a nekima se toliko raskuha da više ni ne nalikuje na rižu.

Jednom usvojena tehnika kuhanja mnogo će vam značiti ako se u vašoj kući riža jede često pa prestanite kuhati ovu namirnicu 'odokativnom metodom' i naučite kako skuhati ta mala bijela zrna jednom zauvijek.

Već dobro poznati recept govori da na šalicu riže idu dvije šalice vode, a mnogi ljudi griješe već u prvom koraku.

U čemu je caka?

Ako hladnu rižu bacate u lonac s hladnom vodom i tek onda palite vatru, teško ćete dobiti savršenu rižu.

Stručnjaci kažu da bi oba sastojka trebala biti topla pa slijedite ovaj recept:

1. Suhu rižu tostirajte u loncu (na suho ili na malo ulja) dok vodu grijete do vrenja u kuhalu ili drugom loncu

2. Nakon što ste rižu tostirali minutu ili dvije, dodajte vruću vodu, prstohvat soli, promiješajte i poklopite lonac dom ponovno ne zavrije

3. Podignite poklopac, smanjite vatru i nastavite kuhati uz miješanje dok voda ne ishlapi (pogledajte i koje je vrijeme kuhanja naznačeno na pakiranju)

4. Ugasite vatru kad riža dobije željenu teksturu, a želite li posebno pahuljastu rižu, poklopite lonac i pustite da se riža pari još pet minuta - bez vatre, naravno!

hrana

kuhanje

domaćinstvo

riža

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter