Možemo li kriviti planet za sve loše u životu?

'Za vrijeme retrogradnog Merkura ne kupujem tehniku, ne potpisujem ugovore i ne putujem ako baš ne moram'


Ines Madunić
22.11.2018.17:00
'Za vrijeme retrogradnog Merkura ne kupujem tehniku, ne potpisujem ugovore i ne putujem ako baš ne moram'
iStock/Ilustracija

sažeto

Jeste li i vi jedni od onih koji se boje utjecaja retrogradnog Merkura? Znate li uopće što to znači?


Ines Madunić
22.11.2018.17:00

"Kako preživjeti retrogradni Merkur?", "Pripazite, retrogradni Merkur donosi stres i nervozu", "Za sve je kriv retrogradni Merkur"... Ovakve ste naslove sigurno dosad sto puta pročitali, a velika je vjerojatnost da vam je netko iz vaše okoline tako nešto i rekao.

Astrološki pojam "retrogradni Merkur" u posljednjih nekoliko godina ušao je u mainstream i o njemu se priča posvuda i stalno. Uglavnom se koristi kao opravdanje ili razlog za nešto loše. A Merkur je trenutno retrogradan - od 17. studenog do 6. prosinca, i to mu je treći put ove godine.

Inače volim horoskop i privlači me ideja astrologije. Ne u smislu da vjerujem da mi je sudbina zapisana u zvijezdama, ali zanimljivo mi je pročitati što to znači kad mi je Mars u petoj kući ili kako mladi mjesec u Blizancima utječe na moj život. Većinu ću stvari brzo zaboraviti, ali neka su mi se astrološka predviđanja ostvarila. U nekim sam se opisima iz natalne karte pronašla i u nekim sam porecima zvijezda u određeno životno vrijeme pronašla logiku, a nekad i utjehu. Kao i svatko, valjda. Zabavno je, morate priznati!

I koliko god to pokušavala umanjiti, moj je interes za horoskop vjerojatno veći nego onaj prosječnih ljudi. Znam neke osnove i jedva čekam pročitati neki tekst koji ima veze s astrologijom.

Upravo zato zaintrigirao me retrogradni Merkur. U čemu je stvar?

Jedna prijateljica, još veća obožavateljica horoskopa od mene, objasnila mi je kako je Merkur planet koji se vezuje uz učenje, komunikaciju, pisanje, logiku te promet i putovanja.

A kad je Merkur retrogradan, odnosno kad (nam se čini da) se kreće unatrag, svi ti aspekti postaju nepovoljni, kao da se sve preokrene naopako. Dakle, česti su problemi u komunikaciji s drugima, dolazi do nesporazuma. Moguće je da potpišemo ugovor koji će nam kasnije štetiti jer ga nismo dobro proučili ili smo previdjeli neke dijelove koji su za nas štetni. Tehnika će se kvariti, najbolje je izbjegavati putovanja i, zapravo, donošenje bilo kakvih odluka.

"Počela sam primjećivati utjecaj Merkura prije otprilike godinu dana, kad sam se zainteresirala za astrologiju. Recimo, ove sam godine za vrijeme retrogradnog Merkura prekinula s dečkom, kupila sam laptop koji se pokvario za dva mjeseca, a i mobitel mi nešto šteka u posljednje vrijeme. Nije da sam opsjednuta time, ali u tom periodu radije ne bih putovala, potpisivala ugovore ni kupovala tehniku, ako baš ne moram. Pazim i kako komuniciram s drugima, da budem strpljivija nego inače i da ništa ne ostane nedorečeno u dogovorima", rekla nam je 25-godišnja Kristina.

Kad kažemo da se Merkur kreće retrogradno, to znači samo da se oko Sunca kreće drugom brzinom nego Zemlja pa se čini kao da se kreće unatrag.
Iako se priča samo o Merkuru, i drugi planeti ponekad su retrogradni. No, zbog Venere neće kasniti avioni i vlakovi, a mobiteli se neće kvariti.

Štoviše, takav period Venere treba iskoristiti, kako sam pročitala u svojoj astrološkoj aplikaciji (o, da), za što manje akcije, a što više razmišljanja o bliskim, intimnim vezama u našem životu i što od njih želimo. Odluke ne treba donositi jer ih se ionako nećemo držati - treba se strpjeti i dobro promotriti što smo dosad radili i zbog čega je to za nas bilo dobro ili loše.

Za razliku od života u strahu, dakle, retrogradne periode bilo kojeg planeta trebali bismo iskoristiti za promišljanje i analizu vlastitih odluka i ponašanja. Pogledati unatrag - jer u takvim periodima zapravo se suočavamo sa svojom prošlošću i često nam se u životu pojavljuju bivši prijatelji, ljubavnici... Netko s kime nemamo razriješene račune.

"Po prirodi sam skeptik i ne marim puno za retro Merkur, iako cijenim astrologiju te mislim da je natalna karta dobar zemljovidu ljudske podsvijesti. No, ovaj put sam u panici jer mi je susjeda koja je astrologinja rekla da ne potpisujem ništa do 8. prosinca jer je Merkur retrogradan, a baš ovih dana moram potpisati jedan životno važan ugovor pa sam u paranoji. Zbog toga sam se obratila drugoj astrologinji za drugo mišljenje. Ona mi je rekla da su utjecaji drugih planeta povoljni. Jupiter je sretan u Strijelcu i Saturn u Jarcu pa ne bi trebalo biti većih problema. Savjetovala mi je da ne kasnim na potpisivanje, da dobro proučim što potpisujem i da pazim što govorim i da bi sve trebalo proći u najboljem redu", rekla mi je Mihaela (33).

Dakle, nažalost ne možemo kriviti (samo jedan) planet jer nismo dobro pročitali ugovor ili zato što smo snoozali alarm pet puta pa kasnimo na posao.

Kao ljubiteljici astrologije, dogodilo mi se prošle godine da mi je retrogradni Merkur u život ponovno doveo prijateljicu s kojom nisam razgovarala pet godina. Vidjela sam ju više puta u nekoliko dana, odlučila joj se javiti i danas smo ponovno bliske. Prvo nisam bila sretna što ju vidim - proklinjala sam retrogradni Merkur i sve druge zvijezde što su je doveli pred mene. Sad se više ne sjećam je li Merkur krenuo direktno kad smo se našle i shvatile da imamo puno tema za pričanje jer je prošlo dugo otkad smo se vidjele. Ali, to je jedino što pamtim iz bilo kojeg retrogradnog Merkura u životu - i to je baš lijepa stvar.

"Retrogradni Merkur odlična je izlika za vaše kašnjenje i nedostatak organizacije, propadanje veze ili činjenicu da je vaš loš mobitel konačno krepao - pogotovo zato što se taj period ponavlja tri do četiri puta godišnje. Važno je zapamtiti da zvijezde ne upravljaju vama u potpunosti. Imate slobodnu volju. Astrologija je samo kalendar. Vjerojatno ćete raditi neke stvari u određenom periodu, ali to nikad nije izlika za tvoje loše ponašanje ili nedostatka organizacije. Također, navodno ljudima koji su rođeni za vrijeme retrogradnog Merkura taj period odgovara", napisala je astrologinja Annabel Gat za Vice.

Pa, možda bismo se trebali osloboditi straha od tog utjecaja nekog planeta koji navodno ide unatrag - ali, zapravo uopće ne - i početi razmišljati o svojim odlukama i ponašanju. O ljudima koji više nisu dio naših života, a možda bismo htjeli da budu, ili baš obrnuto - o ljudima koji u našem životu ne bi trebali biti. Možda, umjesto da iščitavamo horoskop krenemo pažljivije čitati ugovore i ne srljati u neke poslove?

Ako već imamo kontrolu nad sobom i svojim životima, retrogradni Merkur ne može nam ništa.

horoskop

astrologija

retrogradni merkur

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter