MOZGALICE NEDJELJOM

Zašto ova optička iluzija nestaje ako se duže zagledate u nju?


Iris Hazler
15.04.2018.10:00
Zašto ova optička iluzija nestaje ako se duže zagledate u nju?
iStock

sažeto

Optičke iluzije čine čudne stvari našim osjetilima, kao što nas uvjerava da vidimo ili čujemo stvari koje stvarno nisu tamo


Iris Hazler
15.04.2018.10:00

Optička iluzija koju je nedavno podijelio korisnik Reddita čini nešto jedinstveno: gledajte u sliku dovoljno dugo i počet će vam se činiti kao da slika potpuno nestaje.

Reddit

Ovaj fenomen ima i svoj naziv, a to je Troxlerovo blijeđenje ili Troxlerov učinak, a još davne 1804. otkrio ga je Ignaz Paul Vital Troxler. Prema The Vergeu, do ovakve iluzije dolazi  kada se dulje vrijeme gleda u nepromjenjivi prizor. Kada su senzorni podaci novi, naš mozak se potpuno koncentrira na njih, ali ako su određeni podražaji dosljedno ''udarali'' na naša osjetila duže vrijeme, poput dosadne zubobolje ili zujanja hladnjaka, naš mozak ima način prilagodbe.

A upravo je to slučaj s ovom iluzijom. Odaberite fiksno mjesto na slici u koje ćete gledati i dopustite da prođe barem jedna minuta konstantnog gledanja u istu točku (najbolje u sredini slike). Boje bi trebale postupno izblijediti iz vašeg vida, ostavljajući bijeli trag na mjestu gdje se nalazi slika iluzije. Također je bitno da gledate u sliku bez pomicanja, puno treptanja i pozadinskih kretnji jer i najmanji pokret vaših očiju ili objekta vašeg pogleda stvara nove senzorske informacije koje će ''usporiti'' štos iluzije.

Ako i nakon minute vidite istu sliku, pokušajte pomicati kursor miša preko slike i gledati u strelicu, a zatvaranje jednog oka također vam može pomoći da bolje ''doživite'' iluziju.

bubble kviz

mozgalica

iluzija

optička varka

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter