Dan koji izaziva paniku

Zašto petak 13. smatramo nesretnim i ukletim?


Dina Plevnik Hajduk
13.10.2017.08:45
Zašto petak 13. smatramo nesretnim i ukletim?
iStock

sažeto

Jeste li znali da u Formuli 1 ne postoji automobil s brojem 13?


Dina Plevnik Hajduk
13.10.2017.08:45

Stigao je petak 13., dan kojeg se groze ljudi diljem svijeta, zbog vjerovanja da će im neizbježno donijeti nesreću.

Spajanje petka i 13. dana u mjesecu događa se najmanje jednom u godini, a može se poklopiti i tri puta godišnje, ali ne i češće, govore stručnjaci.

Postoji i poseban naziv za strah od broja 13, triskaidekafobija, koja dovodi do situacija poput odbijanja pritiskanja broja 13 u liftu, preskakanja 'zlokobnog boja' u poslovnim i privatnim dokumentima, odbijanja izgovaranja tog broja pa čak i podizanja zgrada u kojima kat broj 13 jednostavno ne postoji.

Možda će vas zanimati da se broja 13 boji i slavni američki pjevač i zavodnik John Mayer, koji je na posljednjem albumu imao 14 pjesama, ali je trinaestu predstavljalo samo nekoliko trenutaka tišine te da u Formuli 1 ne postoji automobil s brojem 13.

Zašto je broj 13 došao na loš glas?

Priča o petku 13. i dan danas je misteriozna jer se ne zna točno odakle je potekla, no sumnja se da ima veze s kršćanstvom.

Stručnjaci nagađaju da strah potječe iz Srednjeg vijeka i priče o Isusovoj posljednjoj večeri na kojoj je bilo prisutno 13 osoba, prije njegove smrti u petak. Još važnije, Juda se po nekim pričama smatrao 13. apostolom pa je moguće da je tako taj broj postao najomraženiji u povijesti. U Srednjem vijeku vjenčanja se nisu održavala u petak, a znalo se i da se na taj dan ne smije krenuti na putovanje.

Prvi pisani trag stiže iz 1869. godine, u biografiji Gioachina Rossinija koji je umro na petak 13.

U knjizi autor Henry Sutherland Edwards naglašava: "Smatrao je da je petak nesretan dan, a 13 nesretan broj pa je nevjerojatno da je umro baš na takav datum", prenosi USA Today

Smatra se da je popularnosti negativnog pogleda na petak 13. pridonijela novela Thomasa W. Lawsona pod nazivom "Friday, the Thirteenth", objavljenoj 1907. godine, u kojoj opisuje kako brokeri na Wall Streetu iskorištavaju praznovjerje i ljudski strah od tog dana u svoju korist.

U moderno doba, strah od petka 13. popularizirala je filmska industrija koja je početkom osamdesetih počela izbacivati jezive horore s tim 'ukletim danom' u naslovu.

Kako ublažiti strah?

Baš kao i crne mačke, hodanje ispod ljestava i razbijanje ogledala, petak 13. može biti opasan samo ako vjerujete da će vam donijeti nesreću.

U realnosti, to je dan kao i svaki drugi, sa zgodnom pričom u pozadini.

povijest

zanimljive činjenice

petak 13

nesretan dan

Podijeli članak