Više od osmijeha i dobrih živaca

Zašto samo mali postotak žena zadovoljava kriterije potrebne za posao stjuardese


Dina Plevnik Hajduk
11.09.2017.12:20
Zašto samo mali postotak žena zadovoljava kriterije potrebne za posao stjuardese
iStock

sažeto

Vitke stjuardese možda vam djeluju krhko, ali vjerujte - njihovi mišići izuzetno su snažni


Dina Plevnik Hajduk
11.09.2017.12:20

Putnici stjuardese često smatraju pomoćnim osobljem dok su one zapravo svojevrsni superjunaci koji u avionu nisu samo kako bi vam donijeli kavu, već i spasili život.

Avio kompanije imaju stroge kriterije kad je regrutiranje stjuardesa u pitanju pa na putovanjima uvijek budite svjesni činjenice da se iza ugodnog lica i vitke figure krije osoba koja je u odličnoj fizičkoj spremi te ima vojničku disciplinu.

Ovo su samo neki od rigoroznih uvjeta koje moraju zadovoljiti djevojke i žene koje se žele baviti zahtjevnim poslom među oblacima!

1. Moraju biti odlični plivači

Dužnost stjuardesa ne prestaje u avionu. Ako dođe do prisilnog slijetanja na vodu, stjuardese će morati pomoći putnicima pa već u startu moraju imati zavidne plivačke vještine. Stjuardese British Airwaysa moraju moći preplivati barem 50 metara.

2. Snalaženje u džungli

Stjuardese koje rade na dalekim letovima pri kojima je moguće prisilno slijetanje u džunglu, prošle su tečaj snalaženja na takvoj lokaciji, a za avanturu moraju biti spremne fizički i psihički.

3. Zavidna snaga mišića

Vitke stjuardese možda vam djeluju krhko, ali vjerujte - njihovi mišići izuzetno su snažni. Neke tvrtke čak mjere koliko stjuardese kilograma mogu podići kako bi se osigurali da će biti sposobne dizati teške kofere u pretince iznad sjedala bez muke.

4. Visina

Svaka kompanija ima svoju zadanu visinu, a poznato je da niže djevojke ne mogu raditi ovaj posao. Ovdje nije riječ o diskriminaciji - stjuardesa mora doseći visoke pretince, a ne penjati se do njih.

5. Idealna težina

Poput sportaša, i stjuardese moraju paziti što jedu te redovito vježbati. Velikom broju avio kompanija nije važno kakve su stjuardese građe, ali moraju biti proporcionalne i imati idealnu težinu za svoju visinu, što se izračunava indeksom tjelesne mase.

6. Samoća

Stjuardese moraju biti psihički snažne i svjesne činjenice da će se zbog posla odreći društvenog, a često i ljubavnog života. U svako doba mogu dobiti poziv za let, a ako rade u nekoj od istočnih zemalja sa strogim pravilima, u stanu koji ime je osigurala tvrtka neće ih smjeti posjetiti ne samo dečko, već ni brat ni otac.

7. Mladolik izgled

Zdrav, svjež i mladolik izgled jedan je od važnih faktora pri zapošljavanju. Neke kompanije postavljaju dobne granice dok druge jednostavno biraju one koji su ili mladi ili se nevjerojatno 'dobro drže'.

8. Borilačke vještine

Znate li koliko je snage potrebno da žena od 55 kilograma svlada pijanog muškarca od 100? Hong Kong Airlines svoje stjuardese šalje na satove kung fu-a, upravo iz tog razloga.

9. Zaboravite na tetovaže

Stjuardesa ne smije imati vidljive tetovaže na tijelu.

10. Pozdravite se s pramenovima

Većina tvrtki zahtijeva da kosa stjuardesa bude jednobojna i uredno podšišana, najdulje ispod ramena. Djevojke koje imaju pramenove tako se moraju pomiriti s prirodnijim lookom.

11. Lijepe noge

Kineske tvrtke zaista su rigorozne pri izboru stjuardesa, piše Bright Side. Čak i kad zadovolje sve kriterije, ostaje im jedan koji ih ostavlja na milost i nemilost Majci Prirodi. Ako im noge nisu lijepa oblika, ili imaju okserice i ikserice, mogu zaboraviti na posao.

12. Uvijek dotjerane

Neuredne žene nemaju što tražiti u ovoj profesiji. Stjuardesa mora biti uvijek čista i decentno namirisana (ako tvrtka to dopušta), kosa joj treba biti lijepa i uredna, šminka izgledati profesionalno, a tijelo biti glatko izdepilirano.

13. Komunikacijske vještine

Stjuardese moraju biti i zabavljači i psiholozi pa su odlične komunikacijske vještine nužne. Ne smiju imati kratki fitilj jer moraju biti ljubazne čak i prema bezobraznim putnicima.

posao

putovanje

karijera

avion

let

stjuardesa

Podijeli članak