AKTIVNOST ZA ZDRAVLJE

Žene, pozor: seks minimalno jednom tjedno produžuje život


Iris Hazler
17.07.2017.20:30
Žene, pozor: seks minimalno jednom tjedno produžuje život
iStock

sažeto

Studija objavljena u Psychoneuroendocrinology otkrila je kako žene koje redovito vode ljubav imaju više telomera 


Iris Hazler
17.07.2017.20:30

Nije da nam je potreban dodatan razlog za slatko vođenje ljubavi, ali uvijek je lijepo imati dodatan izgovor, zar ne? Pa evo dobrih vijesti, prema novim istraživanjima, seks jednom tjedno može usporiti proces starenja.

Studija objavljena u Psychoneuroendocrinology otkrila je kako žene koje redovito vode ljubav imaju više telomera - kape na kromosomima koji štite integritet DNA.

To je dobra stvar jer, kako starimo, naši telomeri se skraćuju, a što su kraći, to je vjerojatnije da će se razviti degenerativna bolest koja uzrokuje preuranjenu smrt. Studija je analizirala 129 žena i utvrdila kako kod onih koje prakticiraju seksualne aktivnosti minimalno jednom tjedno - imaju više telomera.

Zanimljivo je kako je taj odnos održan čak i kada su istraživači uzeli u obzir druge čimbenike, poput stresa i kvalitete veze, što upućuje na snažnu vezu između aktivnog seksualnog života i duljih telomera.

Dulji telomeri mogu ukazivati ​​na duži život, usporavanje procesa starenja i smanjenje rizika od degenerativnih bolesti. A seks ih poboljšava - sjajno, zar ne?

ljubav

seks

zdravlje

odnosi

seksualnost

seksualni život

Podijeli članak