Madine tajne zavođenja

Znam provjereni recept zbog kojeg će svi muškarci poludjeti za vama! Isprobala sam ga na Zrću i nisam se mogla obraniti od udvarača, mogla sam imati koga god sam htjela


Mada Peršić
19.08.2019.11:00
Znam provjereni recept zbog kojeg će svi muškarci poludjeti za vama! Isprobala sam ga na Zrću i nisam se mogla obraniti od udvarača, mogla sam imati koga god sam htjela
Privatni album

sažeto

Mada Peršić ovog tjedna otkriva nam trik koji smo već svi znali, ali smo pomalo zaboravili


Mada Peršić
19.08.2019.11:00

Drage moje žene i djevojke, otkrit ću Vam već u prvoj rečenici trik koji će Vam omogućiti da muškarci polude za Vama, evo, trik slijedi, jeste li spremne, tri dva jedan i... Budite ljubazne! Ta - dam! Što? Ne vjerujete? Ozbiljno, hiljadu puta iskušani recept za zavođenje je ljubaznost. Najsvježije iskušan - nedavno na Zrću. Imam svjedoke.

Ljudi moji, znate li koliko prekrasnih i prekrasnijih i mlađih od mene žena ima na Zrću? Jaakoo puunooo. A ja sam mogla imati koga sam htjela. Nisam se mogla obraniti od količine udvarača, pažnje i gin tonica koja mi je stizala. Jer sam bila ljubazna.

Ne mislim, naravno, pritom, da čovjek treba biti ljubazan prema kretenima i ne mislim na onu suludu žensku ljubaznost iz reklama za šporete '60-ih godina. Ne mislim da ikome trebate biti na usluzi. Mislim na onu zaigranu ljubaznost i otvorenost koje zabavljaju, razveseljavaju i koje mogu ljudima popraviti dan. Ili noć. I ljudima koji ljubaznost primaju i ljudima koji ljubaznost proizvode.

Privatni album

Naime, dokazano je da se za vrijeme proizvodnje ljubaznosti u ljudskom mozgu proizvodi i oksitocin - hormon koji se proizvodi i kada se zaljubljujemo.

To je, znači, ona teorija koja se obrađivala u jednoj epizodi Prijatelja: Nema nesebičnog dobrog djela. Sva dobra djela radimo iz sebične pobude, da bismo se mi osjećali bolje. Što je zapravo super! To samo znači da nas je evolucija podesila tako da jedni drugima pomažemo i međusobno se razveseljavamo. Jer možemo opstati jedino ako smo zajedno. Sam čovjek ne može puno. A skupa možemo sve. To su nas učili još i singlovi iz Vlaka u snijegu i Čudesne šume. Ovako idu: "Kad se male ruke slože - sve se može, sve se može!" i "Silama leda rekli smo ne! Kada smo složni - možemo sve!" Sjećate se ?

Ali, nekako u ovom kompetitivno organiziranom svijetu zaboravimo na ljubaznost. Ljubaznost je skandal, umjesto da je pravilo. Niša ljubazne djelatnosti je nepopunjena. I zato probaj biti ljubazan ili ljubazna i vidjet ćeš - Tvoja ljubazna djelatnost donijet će Ti dobit kakvu god želiš - emotivnu, financijsku, seksualnu.

Ljubaznost jest seksi. Empirijski znam da pali s muškarcima. Možda zato što muškarci misle da im se žena upucava kada je ljubazna, a s obzirom na to da se ne upucava - zadržava onu neuhvatljivost tako privlačnu muškarcima. Nehotice se postiže taj "imaš me - nemaš me" efekt. U glumi mi to zovemo "htjeti - ne htjeti" i tome težimo, jer je dokazano da je glumac najprivlačniji publici kad se vlada po "htjeti - ne htjeti" principu.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mada Peršić (@malamadafakat) on Aug 16, 2019 at 11:37pm PDT

Zapravo, kad samoj sebi pojednostavim: nitko ne voli očajnu fiks želju, a svatko voli ljubaznost, pa se tako i mi glumci ljubazno nudimo gledateljima, bez da im očajnički želimo udovoljiti. Gledatelji to cijene jer vide plemenitu namjeru, a mi glumci ipak ostajemo svoji i karizmatični.

Još jedna jasno prispodobiva uporaba ljubaznosti je u ugostiteljstvu. S obje strane - i sa strane primatelja usluga i sa strane davatelja. Ako je konobar prema meni ljubazan, on me na neki način zadužuje i ja mu želim vratiti milo za drago - u obliku komplimenta ili napojnice. Čak i ako je nespretan - ja mu ništa ne zamjerim, ako je ljubazan. Da oprostite, ako je ljubazan - može mi se i posrat u tanjur, ili čak i na glavu, i neću mu zamjeriti.

Sigurno Vam se desila i situacija u kojoj je konobar prema Vama bio neljubazan i u kojoj Vas je, na neki način učinio taocem terora svoje neljubaznosti, ili, da oprostite - nadrkanosti.

Osjećali ste se manjim od makova zrna, bojali ste ga se pozvati da ga dodatno ne razljutite, ispričavali ste se što postojite. Našli ste se u kratkoročnom, ali ipak toksičnom odnosu. Toksični odnosi nisu rezervirani samo za duge ljubavne veze.

Privatni album

Sjećate se The Soup Nazija iz Seinfelda ? Sjećate se kad je Seinfeldu rekao: "No soup for You!" Smiješno je to bilo. Ali, u stvarnosti nije baš toliko smiješno i jednostavno je prečesto.

Pokušavamo konobare i neljubazne ljude drugih djelatnosti opravdati time što previše rade, premala im je plaća, imaju neke svoje probleme. Sve je možda istina, ali pogodi što: Nitko nema pravo zbog osobnih problema biti kreten prema drugima koji mu te probleme ni na koji način nisu skrivili. Imaju li kirurg ili voditelj, glumac ili nogometaš pravo lošije operirati, voditi, igrati jer ih muče osobni problemi? Nemaju, jel da? A ugostiteljska djelatnost je isto umjetnost.

Često kažem da bih da nisam glumica bila konobarica, jer kao ugostiteljski djelatnik puno osmijeha na lice možeš donijeti. Kava, hrana i vino čovjeku su od neophodne važnosti. A ljudski kontakt od još neophodnije. Biti uslužni djelatnik vrlo je odgovorno zanimanje, a još i odgovornije ako ga stavimo u kontekst zemlje koja želi živjeti od turizma.

Isto vrijedi i s potrošačke strane. Biti potrošač isto je vrlo odgovorna pozicija. Koliko mene može šarmirati frajer koji je ljubazan prema tetama u dućanu, prema konobarima, barmenima, djeci, životinjama... Prema onima koji mu nisu npr. šef, prema onima koji mu ne mogu osigurati položaj. Ali, frajerova ljubaznost prema njima osigurava mu visok i odlično emotivno plaćen položaj u mom srcu. Je li jednako kod Vas?

Neljubaznost je znak slabosti karaktera i znak nesigurnosti.

Neljubaznost i nadrkanost i životno nezadovoljstvo do punog izražaja dolaze i u punom sjaju sjaje, tj. u punom jadu jade na društvenim mrežama. Ako si anoniman onda Ti je još lakše biti kreten.

Privatni album

Ne razumijem odakle ljudima potreba za neljubaznošću na društvenim mrežama. Kako Ti dođe da nekom stisneš dislajk na You Tube video i da dolje komentiraš npr. "Najgore 3 minute u mom životu"? Odakle poriv?

Bezbroj stvari me ne impresionira na You Tubeu pa ne dijelim dislajkove jer nečiji trud iza toga stoji. Mogu se zamisliti jedino da dajem dislajk na govor mržnje ili na bilo kakav oblik mržnje. Mogu se zamisliti jedino da dajem dislajk na dislajk. Dislajk na hejt.

Mislim, ja donekle i cijenim svoje hejtere jer bez njih nema ni mene, ali ipak ih ne razumijem. Jer, kao što bi zekonja Lupko, Bambijev frend rekao: "Ako nemaš ništa lijepo za reći - nemoj reći ništa."

Probajte biti ljubazni danas. Pa probajte i sutra i prekosutra i voilà - već u četvrtak postat ćete ovisni o ljubaznosti, obećajem. Javite.

Scena kolumna

Mada Peršić

ljubaznost

newsletter

Prijavite se na Newsletter