ISTRAŽIVANJE S HARVARDA

Znanost tvrdi kako povremeni post održava mladost i produžuje život


Iris Hazler
07.11.2017.12:20
Znanost tvrdi kako povremeni post održava mladost i produžuje život
Profimedia

sažeto

Nova studija sa Sveučilišta Harvard tvrdi kako povremeni post u prehrani štiti vaše stanice od starenja


Iris Hazler
07.11.2017.12:20

Povremeni post može održati tijelo mlađim, produžiti godine života i poboljšati cjelokupno zdravlje, tako barem sugerira nova studija Sveučilišta Harvard. Različiti oblici posta mogu utjecati na razne faktore, od gubitka težine pa sve do povećanja produktivnosti.

Znanstvenici na Harvardu otkrili su kako privremena ograničavajuća prehrana zadržava mitohondrije, važan dio stanice za starenje, u homeostazi, što zauzvrat pomaže u poboljšanju životnog vijeka.

 Post je novi trend u prehrani, a posebice ga hvale celebovi kao što su poput Benedict Cumberbatch i Beyonce, a stručnjaci naglašavaju vrline od ''5: 2 dijete'' koja uključuje normalne prehrambene navike pet dana u tjednu, ali dramatično smanjen unos namirnica posljednja dva dana.

Prošle godine, istraživanje Newcastle Universityja potvrdilo je ključnu ulogu mitohondrija u starenju ljudskih stanica, a time i starenju naših tijela. Mitohondriji razgrađuju ugljikohidrate i masne kiseline, dajući energiju stanici, zbog čega se često nazivaju i 'snagom' naših stanica. Istraživači su, nakon održanog posta kod životinja, primijetili kako su stanice mlađe, bez prisutnosti starijih mitohondrija.

Istraživanje s Harvarda se nadovezalo na ovu tvrdnju te je otkriveno kako mitohondriji ostaju u homeostazi ako konzument ima povremeno ograničenu prehranu. Također, povremeni post pomogao je koordinirati aktivnosti mitohondrija s peroksizomima, drugim dijelovima stanica koji imaju antioksidativni učinak i doprinose dugovječnosti.

Novo otkriće uvelike može biti od pomoći znanstvenicima u razvijanjima terapija za sprečavanje dobih bolesti, poput Parkinsa i Alzheimera.

zdravlje

hrana

Beyonce

prehrana

mladost

post

Benedict Cumberbatch

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter