Mali gastro trikovi za velike gurmane

Znate li zaista prepoznati svježu ribu?


100posto
03.12.2018.08:00
Znate li zaista prepoznati svježu ribu?
iStock

sažeto

Mogućnost da kupite ribu koja nije potpuno svježa je itekako velika i nemojte brinuti, dogodilo se i najboljima


100posto
03.12.2018.08:00

Mogućnost da kupite ribu koja nije potpuno svježa je itekako velika i nemojte brinuti, dogodilo se i najboljima. Stoga, idući put kada krenete na tržnicu u kupovinu ribe – obratite pozornost na iduće stvari i raspoznajte svježu od stare ribice.

MALI TRIKOVI

Za početak, mali savjet iskusnih kumica: sitna plava riba prije će se pokvariti nego bijela riba, tako da sitne pripremite za obrok odmah nakon kupovine. 

RIBLJE LJUSKICE

Prvenstveno posvetite pažnju na izgled ribe. Ako dodirom na riblju kožu ne ostanu udubljenja, nego se koža vrati u prvobitno stanje – riba je svježa. Boja kože trebala bi biti svijetla i s vodenastom prozirnom sluzi. Ako je koža iznimno suha i bez sjaja s mutnom sluzi – riječ je o pokvarenoj ribi.

RIBLJE OČI

Najbolji faktor svježine prepoznat ćete prema očima ribe. One trebaju biti potpuno izbočene i bistre s prozirnom rožnicom, a ako su tamnije i sa sivom zjenicom – riba je pokvarena. Jednako tako, obratite pozornost na škrge koje trebaju biti tamnocrvene boje, a ako su sivkaste – odšetajte od štanda.

Promo

MESO RIBE

Ako kupujte neočišćenu ribu, možete procijeniti njezinu svježinu i po samom stanju unutrašnjih organa. Crveni organi osnovni su znak svježe ribe, a ako primijetite smeđu ili žutu boju, znate da se radi o pokvarenim ribama. Kod filetiranih riba je malo problematično prepoznati svježinu, stoga pripazite da je meso glatko, elastično i čvrsto, prozirne i sjajne boje. Ako bilo što odstupa od ovih značajki, znači da riba nije svježa.

Promo

Ukoliko ste u stisci s vremenom, imamo recept koji će svaki tip ribe učiniti savršenim za samo pola sata, a u samo šest koraka.

RIBA S ROŠTILJA U 6 KORAKA

Sastojci:

1 kg fileta plave ribe (losos, tuna ili palamida)

1 vrećica Vegete Natur za ribu

maslinovo ulje

1. KORAK: Ribu očistite

2. KORAK: Ribu operite

3. KORAK: Ribu osušite

4. KORAK: Ribu pospite sadržajem vrećice Vegeta Natur za ribu

5. KORAK: Ribu pustite neka se marinira minimalno 20 minuta

6. KORAK: Ovako pripremljenu ribu pecite u tavi na roštilju ili u pećnici do zlatnosmeđe boje. Riba je pečena kad se meso lagano počne odvajati. Dobar tek!

Za dodatne ideje i inspiraciju, posjetite stranicu i pustite prirodu u svoju kuhinju!

newsletter

Prijavite se na Newsletter