OVO SU HRVATSKI MONSTRUMI

2017. godina ostat će upamćena po strašnim zvjerstvima koja su potresla javnost: Oni su ubili svoje bližnje


100posto
28.12.2017.21:20
2017. godina ostat će upamćena po strašnim zvjerstvima koja su potresla javnost: Oni su ubili svoje bližnje
Facebook

sažeto

Okrutna ubojstva, zločini ili iživljavanja u obitelji događala su se u prosjeku svakih nekoliko mjeseci


100posto
28.12.2017.21:20

Godina na izmaku će ostati upamćena kao jedna od onih u kojoj se dogodio prilično velik broj zvjerstava i najbrutalnijih zločina.

Okrutna ubojstva, zločini ili iživljavanja u obitelji događala su se u prosjeku svakih nekoliko mjeseci.

Ono što veže ubojice i nasilnike koji su na ružan način obilježili 2017. godinu jest – počinjenje teških kaznenih djela (ubojstvo ili silovanje) prema svojim najbližima; djeci, suprugama, roditeljima…

U nastavku pogledajte rekonstrukciju monstruoznih i gnjusnih zločina koji su obilježili ovu godinu. Napomenimo da još nitko zbog njih još nije osuđen, a Hrvatska će ih itekako pamtiti.

TIN ŠUNJERGA

Tinu Šunjergi (20) se stavlja na teret da je 25. ožujka 2017. između 14,30 i 17,00 sati u Čistoj Velikoj pokraj Šibenika usmrtio majku i oca, inače policajca (specijalca).

Prema vlastitom priznanju tako im se osvetio zbog toga što su mu više godina prigovarali zbog loših ocjena u školi, konzumiranja raznih vrsta droge, nametali zabrane, a što je doživljavao kao prikraćivanje svojih sloboda.

Po prethodno stvorenom planu da ih taj dan usmrti, dok je zajedno s roditeljima obavljao radove u polju, najprije je otišao kući uzeti kriomice očev pištolj iz sefa, ali je roditeljima rekao da ide do kuće vratiti psa i dovesti prijatelja da im pomogne oko radova.

Tin Šunjerga je otišao kući gdje je nasilno otvorio sef iz kojeg je uzeo pištolj marke Crvena zastava i potom nazvao prijatelja kojem je lagao da idu zajedno u Šibenik.

Kad je prijatelj na to pristao, Tin mu je rekao kako prvo idu u polje. Zajedno su otišli tamo, a Tin je ponio sa sobom pištolj, te oko 16,30 sati, iskoristivši to što je otac ranije sa svojim automobilom otišao kući, a majka ostala sama u polju s njim i prijateljem, sjeo u automobil marke Citroen Saxo, na zadnje sjedište iza majke, koja je vozila.

Šunjergu se tereti da je tijekom vožnje, bez ikakve naznake, dok je majka razgovarala s njegovim prijateljem, izvukao iz pojasa hlača pištolj i usmrtio je ispalivši joj metak u potiljak glave.

Tin Šunjerga/Facebook

Nadalje, tereti ga se da je povlačenjem ručne kočnice zaustavio automobil, pri čemu je njegov prijatelj, vidjevši što je napravio, pobjegao, a Šunjerga se s tijelom majke u automobilu odvezao kilometar od mjesta događaja gdje je ostavio automobil i majčino tijelo, a potom se, u namjeri da sad usmrti i oca, vratio pješice do obiteljske kuće u Čistoj Velikoj.

Došao je kući oko 17,00 sati i zatekao oca u garaži te ga, nakon razgovora i vraćanja ključeva, usmrtio na hicem u potiljak. Kako bi mu nečujno prišao s leđa i repetirao pištolj, u susjednoj prostoriji pustio je vodu iz slavine.

Potjera za Tinom Šunjergom trajala je čitav jedan dan, a po cijeloj šibensko-kninskoj županiji su tog dana dežurale "duge cijevi" i helikopteri.

Bježao je policiji u Mercedesu kojeg mu je kupio djed.

U istražnom zatvoru Šunjerga je pretrpio živčani slom, a po riječima njegovog odvjetnika Frana Bajice nikad ga nitko nije došao posjetiti, niti je zločinac ikada pitao za ostale članove svoje obitelji.

CHIARA PAŠIĆ

Monstruozni zločin potresao je krajem svibnja Pulu ali i cijelu Hrvatsku.

Majka je, kako je pokazala istraga, ubila trogodišnjeg sina, a u tome joj je pomogla 14-godišnja maloljetnica. Zajednički poznanik koji je znao sve nije o stravičnom činu obavijestio policiju, nego je ubojicama pokušao pomoći u prikrivanju zločina.

Denisa Pašića, tako se zvao ubijeni dječačić, pronašli su policajci u pulskoj uvali Mandrač. Bilo je to u srijedu ujutro. Prizor njegova beživotnog tijela prenerazio je iskusne policajce koji su u svojim karijerama svjedočili najgorim zločinima i stravičnim prizorima.

Priča dječakove majke Chiare Rojnić, udane Pašić, od početka je policijskim istražiteljima djelovala sumnjivo. 

Cropix

U pulsku policijsku postaju je 24. svibnja  oko ponoći  ušla Chiara, vidno uzrujana, dežurnom policajcu na ulazu je kazala da joj je nestalo trogodišnje dijete, sin Denis.

"Denis se danas navečer kao i uvijek dosad igrao u parku ispred zgrade. U jednom sam trenu primijetila da ga nema. Odmah sam ga krenula tražiti, ali nigdje ga nisam pronašla", ispričala je policajcima Chiara.

Policajci su žurno uzeli izjavu. Međutim, odmah im je bila sumnjiva njezina priča. Kako to da se dijete izgubilo u predvečernjim satima, a majka u policiju dolazi tek u pola noći? Gdje je bila dosad? Ipak je od nestanka prošlo nekoliko sati, a dječak ima samo tri godine. Osim toga, nije se doimala baš tako uzdrmano.

Policija je izašla na teren.

Međutim samo sedam sati kasnije dolazi do obrata.

Chiara ponovno poziva policiju. Ovaj put govori da zna gdje joj je sin.

Policija dolazi do Chiarina stana, a ona ih odvodi do pulske uvale Mandrač, točno do mjesta na kojem leži tijelo dječaka.

U plićaku uvale pronađeno je beživotno tijelo trogodišnjeg Denisa. Strašan prizor na nepristupačnu terenu do kojeg se može samo pješice policajce nije ostavio ravnodušnima. Od šoka neko vrijeme nisu mogli ni govoriti. Od trenutka kada su vidjeli leš policajci vjeruju da je riječ o nasilnoj smrti.

Dvadesetak metara udaljena od strašnog prizora stajala su dječja kolica.

Chiara je postala majka vrlo mlada, još kao srednjoškolka, pa se o tom djetetu više brinula Chiarina majka, odnosno njegova baka. Često su u zgradu gdje je stanovala Chiara dolazili nepoznati muškarci, a tek se kasnije doznalo da je Chiara preko društvenih mreža mlađim muškarcima slala lascivne poruke.

Policija nakon svega odvodi Chiaru na ispitivanje u policiju jer sumnjaju u istinitost njezinih riječi. Sumnja pada i na 14-godišnju maloljetnicu koja je bila smještena u Domu za odgoj djece i mladeži u Puli iz kojeg je pobjegla. U policiji je već poznaju.

Chiara ubrzo priznaje ubojstvo. Ubila je svoje dijete jer ga se željela riješiti kako bi otputovala u Makedoniju. Denis bi joj jednostavno smetao. Kaže, zatim, da joj je u ubojstvu sina pomogla maloljetna prijateljica.

I Chiara i maloljetna sudionica sada priznaju laž - nisu one ni u kakvoj rodbinskoj vezi. Pomagač Ademi Burim priznaje da je znao za zločin. Štoviše, ideja da se prijavi nestanak djeteta i tako zavara istražitelje njegova je.

DAVID KOMŠIĆ

Zagrebački Županijski sud u listopadu je potvrdio optužnicu za teško ubojstvo 20-godišnjem Davidu Komšiću kojega tužiteljstvo tereti da je u veljači ove godine iz ljubomore ubio svoju bivšu djevojku, 18-godišnju Kristinu Krupljan, sa 70 ubodnih i petnaestaak reznih rana po glavi i tijelu.

U optužnici stoji da je Komšić 22. veljače oko 21,30 sati u Zagrebu, na izuzetno brutalan način usmrtio bivšu djevojku nakon što su se vratili iz večernjeg izlaska, a znajući da je ona u novoj ljubavnoj vezi s drugim i da je trudna te da želi prekinuti emotivnu vezu s njim.

Željko Puhovski/Cropix

Najprije ju je "ponukan ljubomorom i željom za odmazdom te u nakani da ju usmrti" lijevom rukom pritisnuo na vozačko sjedalo kako se ne bi mogla osloboditi i micati, a potom joj "nožem zadao sedamdesetak ubodnih i ubodno-reznih rana te petnaestak reznih rana po tijelu i glavi".

Djevojka je preminula na mjestu zločina.

Osim ovog zločina Komšić je i ranije bio optužen da zbog izazivanja prometne nesreće na zagrebačkim Sveticama u travnju prošle godine kada je autom udario u pješaka koji je prelazio cestu, iako je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo za pješake.

DRAŽEN DAKIĆ

Stravično krvoproliće dogodilo se sredinom rujna u malom njemačkom mjestu Villingendorfu u saveznoj pokrajini Baden-Württemberg.

Hrvatski državljanin Dražen Dakić (40) je hicima iz vatrenog oružja ubio svog šestogodišnjeg sina, te 34-godišnjeg partnera svoje bivše žene i još jednu 29-godišnju žensku osobu.

Vjerojatno bi ubio i donedavnu suprugu da ona u trenutku napada nije uspjela pobjeći iz kuće i potražiti pomoć kod susjeda, koji su obavijestili policiju. U kući se u tom trenutku zatekla i trogodišnja djevojčica, koja se, srećom, uspjela sakriti pred ubojicom, te je u skrovištu dočekala dolazak policije.

Dražen Dakić se nakon ovog strašnog zločina dao u bijeg i policija mu je tek nakon više od tjedan dana ušla u trag.

Kako je na održanoj konferenciji za medije policija izvijestila javnost, Dakić i njegova supruga su već neko vrijeme živjeli odvojeno.

U četvrtak navečer, na dan kada je njegov sin krenuo u prvi razred osnovne škole, te je majka tim povodom organizirala malu proslavu u kući novog partnera, otac je krenuo u svoj krvavi pohod, očito odlučivši usmrtiti i vlastito dijete. Oko 21.30 sati kroz vrt se prišuljao na terasu obiteljske kuće te je kroz kuhinjski prozor upao u kuću.

Facebook

Dolaskom na mjesto zločina, policijski službenici nisu znali je li počinitelj još u kući te su uz pomoć pristigle specijalne policijske postrojbe krenuli u pretres kuće. Unutra su zatekli mrtvog dječaka i muškarca, dok je ranjena žena, inače, rođaka ubijenoga, još davala znakove života. Ona je hitno prebačena u bolnicu gdje je ubrzo podlegla zadobivenim ozljedama.

Policajci su pretražujući kuću pronašli skrivenu trogodišnju djevojčicu. Ona nije ozlijeđena, ali je zasigurno pretrpjela veliki strah i šok. O njoj policija nije željela davati daljnje infromacije. Inače, na proslavi je bio i još jedan muškarac, koji je otišao nabaviti piće za proslavu i tako vjerojatno izbjegao smrt. Vratio se u trenutku kada je na mjesto zločina već stigla policija.

Organizirana je intezivna i opsežna potraga za počiniteljem, a s obzirom da je njegova bivša supruga preživjela napad, odmah je bilo jasno tko je ubojica te je policija raspisala potragu za Draženom Dakićem i objavila njegovu fotografiju.

U početku nije bilo jasno je li Dakić pobjegao pješice, s obzirom da su mještani čuli pucnjeve iz obližnje šume, ili se s mjesta zločina odvezao u osobnom automobilu, prema podacima koje je dobila policija, zelenoj Seat Ibizi.

U potragu je bilo uključeno više od 250 policajaca, koristili su se helikopteri i timovi specijalizirani za potrage, a zatražena je i pomoć policije susjednih pokrajina, ali i susjednih država. Na konferenciji za medije o počinitelju je još rečeno da je rođen u BiH, te da je u Njemačkoj prije više godina već kažnjavan za delikte poput fizičkih napada i prijetnji. No, nije osuđivan na zatvorske kazne.

Dakić je hićen je u gradu Rottweilu, i to samo nekoliko sati nakon što je tamošnja kriminalistička policija za njim raspisala tjeralicu i ponudila novčanu nagradu u iznosu do 5.000 eura za informacije koje bi dovele do njegova hapšenja.

ubojstvo

silovanje

monstrumi

najveći zločini

zločini u Hrvatskoj

newsletter

Prijavite se na Newsletter