ŠTO SVE VLASTI NEĆE ZABRANITI

Ako ovo napravite u Hrvatskoj nećete imati nikakvih problema, a negdje možete platiti i glavom!


Daniel Radman
22.04.2018.21:00
Ako ovo napravite u Hrvatskoj nećete imati nikakvih problema, a negdje možete platiti i glavom!
Profimedia

sažeto

Vozite crni automobil, nosite štikle ili volite stranu glazbu? U nekim zemljama možete zbog toga imati ozbilje posljedice 


Daniel Radman
22.04.2018.21:00

Lista bizarnih zakona u svijetu doista je nepregledna. Neki su još na snazi jer zakonodavci nisu reagirali na sulude propise iz prošlosti, neki su rezultat suludih odluka vlasti, najčešće jednako suludih diktatora, a neki su toliko nadrealni da ih je nemoguće provjeriti. A neki su nastali iz čiste zajebancije.

Recimo, lokalne vlasti su u nekim gradovima zabranile smrt kao reakciju na to što im središnje nisu dale odobrenje za širenja groblja. Na internetu možete naći i bizarne podatke da u Gani glumci mogu završiti u zatvoru ako se pojave u previše filmova, da je u Keniji protuzakonito šetati ulicom bez novca, u Burundiju je navodno zabranjeno džogiranje, a u Francuskoj nazvati prase Napoleon...

Amerikanci su priča za sebe , stoga vam donosimo listu onih zakona u koje nije nemoguće povjerovati da postoje, čak i imaju svoju logiku, no ako isto napravite u Hrvatskoj, neće vam nedostajati ni vlas s glave, a ni kuna iz džepa.

1. Poštuj oca i majku da... ne završiš s kaznom!

Profimedia

Kina je 2013. donijela zakon koji se tiče prava starijih osoba. Kaže da odrasle osobe moraju posjećivati svoje roditelje koji su zašli u "treću životnu dob". Zakonom nije definirano što znači često, no ako se ustvrdi da roditelji nemaju dovoljno pažnje svojih potomaka, sud će djeci naložiti da ih svakog mjeseca posjete nekoliko puta.

2. S crnim automobilom nemojte izlaziti na cestu

Ako imate crni automobil, ne prelazite granice Turkmenistana. Tamošnji predsjednik vjeruje da crna boja donosi nesreću, stoga je stavio zabranu na sve crne automobile. Osim toga, preporučljivo je da imate bijeli, kao i kompletna njegova pratnja.

3. Ne dižite lijevu nogu s pedale bicikla

Istock/Ilustracija

Meksiko se baš jako brine za svoje bicikliste. Davne 1892. godine – kako bi povećali njihovu sigurnost – donijeli su zakon kojim je zabranjeno dignuti lijevu nogu s pedale. No, ima dobra vijest za one koji vole slobodniji stil vožnje. Kad već ne smijete dići lijevu nogu, barem možete voziti s obje ruke u zraku.

4. Švercati drogu ili žvakaće gume, skoro da je svejedeno

Profimedia

Ako vas put navede u Singapur, pazite da sa sobom, negdje u prtljagi ili džepu, nemate žvakaće gume. Lista stvari koje je zabranjeno unositi u ovu zemlju je poduga, no žvakaće gume ni u ludilu ne pokušavajte prošvercati. Istina, postoji jedna iznimka – ako se odvikavate od pušenja, dozvoljeno je imati one s nikotinskim predznakom. Razlog zašto su donijeli ovaj zakon? Samo žele imati čiste ulice.

5. Koja je najteža kazna za slavne? Zabranite bizarna imena za djecu!

Danska je pravi pakao za celebrity kulturu i slavne osobe koje, kad postanu roditelji, žele dati svom djetetu unikatno ime. Tamošnje ministarstvo pravosuđa ima popis od 7,000 imena koje je dozvoljeno dati djeci. Sve ostalo se smatra protuzakonitim. Utješno je da možete podnijeti zahtjev za legalnost imena. Više od tisuću roditelja godišnje i podnese tako nešto, ali ih vlasti odobre u samo 15 do 20 posto slučajeva.

6. Ovisnice o štiklama, ne možete svugdje u obući s viskim petama!

Profimedia

Propis je iz Grčke. Nisu oni baš toliko konzervativni, samo razmišljaju dugoročno. Barem u slučaju zaštite kulturne baštine. Zato su i zabranili nošenje štikli na zaštićenim arheološkim mjestima. Možete se upitati zašto je to toliko nužno, zar bi nekom palo na pamet obilaziti atensku akropolu u štiklama? Da nije, sigurno ne bi branili.

7. Slušate stranu glazbu, volite strane filmove? Jeste li spremni to platiti glavom?

Kakva bi bila ova lista bez Sjeverne Koreje. Dakako da bi oni mogli imati i vlastitu listu sa bizarnim zakonima, pa ćemo spomenuti samo one za koje je propisana smrtna kazna. Ako vam je – s obzirom na prirodu vlasti - razumljivo zašto su zabranjeni pozivi prema inozemstvu, možda će vas iznenaditi da smrtnu kaznu možete dobiti i za slušanje strane glazbe ili gledanje stranih filmova. No, nisu svi filmovi isti. Recimo, zbog indijskog filma možete proći samo sa zatvorom, zbog američkog vam nema pomoći.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter