Anketa: JEDNA ŠNICLA MANJE SPAŠAVA SVIJET?

Američka firma bi spasila planet burgerima bez mesa, na tom tragu je i Mate Rimac: 'Ja sam iz Livna gdje se sreća mjeri u janjcima, ako sam mogao ja, može svatko'


Mia Peretić
24.05.2018.16:00
Američka firma bi spasila planet burgerima bez mesa, na tom tragu je i Mate Rimac: 'Ja sam iz Livna gdje se sreća mjeri u janjcima, ako sam mogao ja, može svatko'
Facebook/Screenshot/YouTube

sažeto

Startup s imenom Nemoguća hrana pokušava kupce nagovoriti na nemoguće: da jedu bezmesne burgere


Mia Peretić
24.05.2018.16:00

Kalifornijska startup tvrtka znakovitog imena "Impossible Foods" (engl. nemoguća hrana) pokušava potrošače nagovoriti da, metaforički i doslovno, 'zagrizu' za burgere koji ne sadrže meso, piše CNN.

Ponuda im se sastoji od prehrambenih proizvoda od lažnog mesa, a njihov "Nemogući Burger" napravljen je od sastojaka koji uključuju pšenicu, krumpire i kokosovo ulje.

Osnovan 2011. godine, startup bezmesnim proizvodima opskrbljuje više od 1500 restorana u Sjedinjenim Američkim Državama, a prošlog mjeseca su izvoz proširili i na Hong Kong.

Doktor Pat Brown, "mozak" ove firme, po struci biokemičar, prije gotovo 10 godina krenuo je u ambicioznu misiju stvaranja proizvoda na bazi biljaka, koje će ljudi izabrati prije nego meso. 

"Za mene je osnovna motivacija bila ogroman utjecaj koji proizvodnja i konzumacija mesa imaju na okoliš. Želimo sačuvati naš divan planet za buduće generacije, a on je u velikom riziku zbog, vjerovali ili ne, naše tehnologije proizvodnje hrane od životinjskog mesa", smatra Brown.

Znanstvenik, koji je inače vegan, prethodno je radio kao profesor na odjelu biokemije medicinskog fakulteta na Stanfordu, a nakon godina eksperimentiranja, stvorio je nemoguće "meso" proizvedeno od biljaka. Tako je rođena tvrtka čije ime "Nemoguća hrana" savršeno odgovara njegovom otkriću.

Kako kaže, ključni dio recepta je molekula Hem, a odgovorna je za mesni okus hrane. Inače se nalazi u mesu, no Brown je patentirao i biljnu varijantu.

Iz startupa kažu da je njihova emisija stakleničkih plinova 87 posto niža od tvrtki koje proizvode burgere od goveđeg mesa.

Na tom je tragu i hrvatski poduzetnik, proizvođač svjetski poznatih električnih automobila Mate Rimac, koji je povodom međunarodnog prosvjeda za zatvarnje klaonica u videu pojasnio zašto je i sam napustio "klub mesoždera":

"Ja sam prestao jesti meso prvenstveno zbog brojeva, činjenica je da ljudi godišnje za hranu ubiju 150 milijardi životinja, da se u proizvodnji mesa stvara više CO2 i štetnih stakleničkih plinova nego što stvori sav transport zajedno, ljudima koji se hrane biljnom ishranom treba 18 puta manje površine tla za prehranu nego ljudima koji jedu meso, te da se za jedan burger potroši oko 3.000 litara vode koliko je dovoljno za dva mjeseca tuširanja". Dodaje da, ako može on, može i bilo tko drugi:

"Ja sam meso jeo tri puta na dan. Iz Livna sam, gdje se veličina sreće i zabave mjeri u tome koliko se janjaca okrene tu noć, pa sam svejedno uspio".

No, američki analitičari zasad ne predviđaju radikalne promjene u potrošačkim navikama i odustajanje od mesa, a iako je startup doktora Browna dosad dobio više od 400 milijuna dolara podrške od investitora poput Goolge Venturesa i Billa Gatesa, projekcija je da će im do 2013. prihodi porasti za tek 1,8 milijardi dolara.

A što vi kažete na sve ovo, biste li se mogli priviknuti na bezmesne burgere u ime očuvanja okoliša?

Kalifornija

Mate Rimac

meso

veganstvo

startup

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter