kad se nada pretvori u pakao

Američka humanitarka otvorila je pred par godina u Africi školu za siromašne curice da ih spasi od prostitucije. Sad se pokazalo da ih je njezin dečko čitavo vrijeme silovao


Robin Mikulić
13.10.2018.21:00
Američka humanitarka otvorila je pred par godina u Africi školu za siromašne curice da ih spasi od prostitucije. Sad se pokazalo da ih je njezin dečko čitavo vrijeme silovao
Reuters

sažeto

Čovjek kojem nisu vjerovale samo one, nego i njihovi roditelji, redovito bi to povjerenje zlorabio kako bi cucrice namamio iz roditeljskih domova i u grupama ih silovao. Svaka bi čekala na svoj red, a zatim bi im prijetio


Robin Mikulić
13.10.2018.21:00

Da se mjesto koje je stvoreno kao sigurni prostor i tračak nade za mlade siromašne Afrikanke u tili čas može pretvoriti u najgoru horor priču pokazuje sljedeća priča. Jedna je Amerikanka, naime, pred par godina u Liberiji, nakon globalne kampanje koja je poprilično odjeknula medijima, otvorila školu kako bi tinejdžerke povukla s ceste ne bi li ih tako spasila od prostitucije.

Katie Meyler skupila je te 2013. godine golemu potporu i ostvarila svoj životni san, otvorila je The More Than Me akademiju, obrazovni centar za mlade djevojke koji se u međuvremenu prometnuo u golemi projekt koji školuje djevojke širom Afrike.

Dobro skriveni horor

No, kako se uskoro pokazalo, ova bajkovita humanitarna priča nikad to nije bila. Meylerin dečko, čovjek koji je s njom osnovao fondaciju, dakle čovjek koji se dobrobiti maloljetnih djevojaka bavio od samog početka, silovao je djevojčice čitavo vrijeme. Katie o tome, navodno, ništa nije znala sve dok se afera nije pretvorila u globalni skandal.

Uskoro su počele curiti i potresne priče žrtava koje su detaljno opisivale svoja iskustva. Čovjek kojem nisu vjerovale samo one, nego i njihovi roditelji, redovito bi to povjerenje zlorabio kako bi cucrice namamio iz roditeljskih domova i u grupama ih silovao. Svaka bi čekala na svoj red, a zatim bi im prijetio.

Neke od njih prijavile su ga čak i svojim obiteljima koje su pak na vapaje svoje djece ostale gluhe zbog straha da bi njihova siromašna djeca mogla ostati bez dobrog obrazovanja prijave li predatora. Akademija, kako se brani, o svemu tome nije imala pojma te trenutačno čini sve da žrtvama olakša oporavak.

afrija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter