KAD SE PRETJERA S POLITIČKOM KOREKTNOŠĆU

Američki studenti žale se na bizarnu listu zabranjenih riječi koje bi mogle uvrijediti nekoga: 'Uskoro ništa nećemo smjeti reći'


Tomislav Kukec
10.11.2018.08:30
Američki studenti žale se na bizarnu listu zabranjenih riječi koje bi mogle uvrijediti nekoga: 'Uskoro ništa nećemo smjeti reći'
Foto : Srdjan Vrancic / CROPIX

sažeto

Iz nejasnog razloga zabranjene su i riječi "freshman", odnosno gušter, novajlija, za novog studenta, te "you guys", odnosno hej dečki


Tomislav Kukec
10.11.2018.08:30

Čini se kako nikad nije bilo lakše nekoga uvrijediti. Različite udruge i pojedinci diskriminaciju vide na sve strane, čak i kada je očito da želja nije bila nikoga uvrijediti, pa pokušavaju nametnuti različite zabrane. 

A kada je (pretjerana) politička korektnost u pitanju, Sjedinjene Američke Države oduvijek su bile pravi šampion. Studenti sveučilišta u Coloradu pobunili su se tako protiv bizarne liste zabranjenih termina jer smatraju da je ona prestroga te da doslovno uskoro neće moći znati što smiju, a što ne, reći. Toliko o slobodi govora. 

Studenti kažu da direktorica pretjeruje

Tako sveučilište smatra da je za studente azijske populacije uvredljiva stara američka fraza "long time, no see". Riječ e o iskrivljenom obliku rečenice dugo se nismo vidjeli koja bi, smatra sveučilište, zbog naglaska kojim se izgovara mogla biti uvredljiva Azijatima jer se ruga njihobom naglasku. 

Iz nejasnog razloga zabranjene su i riječi "freshman", odnosno gušter, novajlija, za novog studenta, te "you guys", odnosno hej dečki, za mješovitu ekipu u kojoj ima i žena i muškaraca. 

Sveučilište se zalaže za krajnju inkluzivnost svih studenata, pa imaju i direktoricu za ta pitanja, Zahru Al-Saloom. Studenti kažu kako direktorica pretjeruje. 

"Uskoro ćemo morati nositi rječnik zabranjenih pojmova uz sebe, kako bismo znali što je sve zabranjeno", ispričali su novinarima. Al-Saloom nije imala komentara. 

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter