veći katolici od pape

Amerikanci dokazali da je Hrvatska 'najkatoličkija' zemlja Europe, no ipak su pravoslavci daleko pobožniji


Daniel Radman
13.02.2019.18:00
Amerikanci dokazali da je Hrvatska 'najkatoličkija' zemlja Europe, no ipak su pravoslavci daleko pobožniji
Ronald Gorsic / CROPIX

sažeto

U Boga, s apsolutnom sigurnošću, vjeruje 57 posto Hrvata


Daniel Radman
13.02.2019.18:00

Iako se u javnosti često tvrdi da su Hrvati najveći vjernici u Europi, američki istraživački centar Pew dokazao je da to baš i nije tako. Naime, prema udjelu visokoreligioznih osoba, Hrvatska je zauzela 'tek' sedmo mjesto u Europi, javlja Al-Jazeera, a taj postotak iznosi solidnih 44 posto. No, jedna pretpostavka se ipak pokazala točnom: Hrvati su vodeća zemlja Europe u konkurenciji država s većinski katoličkim stanovništvom, a odmah iza nas slijedi Poljska.

Amerikanci su na zanimljiv način došli do tog podatka. Ispitanike nisu pitali o subjektivnom osjećaju vlastite religioznosti, već su ih 'provukli' kroz četiri kategorije, a to su važnost religije, pohađanje vjerskih službi, učestalost molitve i vjera u Boga. Da bi nekoga ocijenili visokoreligioznom osobom, taj je u barem tri kategorije dao odgovor koji bi ga mogao svrstati među 'velike vjernike'. Također, među njih su svrstali i one koji su se afirmativno odredili u dvije kategorije, ali pod uvjetom da se u preostale dvije nisu posve ogradili.

Rumunji su najreligiozniji narod Europe

Niksa Stipanicev / CROPIX

Što su Hrvati rekli? U Boga, s apsolutnom sigurnošću, vjeruje nas 57 posto, 42 posto Hrvata tvrde da im je vjera vrlo važna u životu, a 40 posto ih se svakodnevno moli i barem jednom mjesečno odlazi na vjerske službe.

Zanimljivo, pet najreligioznijih zemalja Europe su države s većinski pravoslavnim stanovništvom. Pokazalo se da su najveći vjernici Rumunji – 55 posto ih je visokoreligiozno, zatim slijede Armenci (51), Gruzijci (50), Grci(49) i Moldavci(47). Na samom dnu, kao jedine zemlje s udjelom manjim od 10 posto visokoreligioznih osoba našle su se Češka, Danska i Estonija.

istraživanje

crkva

religioznost

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter