Pušu i na hladno

Amerikanci Rusima prijete ekonomskim sankcijama, a ovi uzvraćaju najavom mogućeg rata


Robin Mikulić
12.08.2018.10:00
Amerikanci Rusima prijete ekonomskim sankcijama, a ovi uzvraćaju najavom mogućeg rata
Profimedia

sažeto

U Washingtonu se šuška o uvođenju novih mjera protiv Rusije na što Medvedev odgovara da će svaki takav čin smatrati objavom rata i na njega znati odgovoriti


Robin Mikulić
12.08.2018.10:00

Izgleda da je na pomolu novi, možda i ne tako hladni rat. Amerika Rusiji prijeti sankcijama zbog sumnji u korištenje nervnog otrova novičoka što se Moskvi nikako ne sviđa. Budući da u ovo kapitalističko vrijeme najviše boli kad se nekoga opali po džepu, Amerikanci Rusima prijete uvođenjem upravo takvih sankcija.

Riječ je o uvođenju potencijalnih mjera poslovanja ruskim bankama koje operiraju na američkom tlu, no ruski premijer već i na sam spomen mogućnosti počinje režati, a uskoro bi, kako se čini, mogao i gristi. Izjavio je, naime, da bi Moskva bilo kakvo ograničavanje poslovanja ruskih banaka smatrala neprijateljskim činom.

Odgovorit ćemo nužnim mjerama

Medvedev tako tvrdi da bi Rusija u tom slučaju morala poduzeti ekonomske, političke ili bilo koje druge mjere protiv SAD-a. „Ne bih komentirao nikakve glasine o uvođenju sankcija, ali mogu reći ovo: dođe li do bilo kakvog ograničenja u poslovanju banaka, mogli bismo to smatrati jasnom objavom ekonomskog rata“, izjavio je.

„U tom bi slučaju bilo nužno regirati ekonomski, politički ili, bude li nužno, poduzeti bilo koje druge mjere. Naši američki prijatelji moraju toga biti svjesni“, zaprijetio je ruski premijer.

Situacija je zasad neizvjesna budući da Kongres neće zasjedati do rujna, što znači da Amerika do tada Rusiju ne može kažnjavati nikakvim sankcijama, a utješno je i to što upućeni smatraju da je malo vjerojatno da bi Kongres Rusiju doista i kaznio.

Rusija

medvedev

ekonomski rat

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter