Pravda je spora, ali dostižna

Amerikanci su Nijemcima ovaj tjedan izručili 95-godišnjaka koji je radio u nacističkom logoru. Svoj je zločin priznao još prije 25 godina


Robin Mikulić
21.08.2018.18:00
Amerikanci su Nijemcima ovaj tjedan izručili 95-godišnjaka koji je radio u nacističkom logoru. Svoj je zločin priznao još prije 25 godina
Reuters

sažeto

Problem je nastao jer ga nitko u Europi nije htio primiti pa je tako godinama sa svojom suprugom živio u svojoj kući u New Yorku


Robin Mikulić
21.08.2018.18:00

Živa borba protiv nacizma još uvijek nije okončana. Pokazuje to vijest da je SAD upravo izručio posljednjeg osumnjičenika za ratne zločine počinjene tijekom II. svjetskog rata. Riječ je o 95-godišnjem Jakiwu Paliju koji je još pred 25 godina američkim vlastima priznao da je radio u nacističkom konc logoru.

Palij se u Americi skrivao gotovo čitav svoj život. Papira se dočepao jer je pri ulasku u zemlju lagao, odnosno zatajio je svoje veze s Hitlerom, ali ga je pravda sustigla pred gotovo 30 godina nakon što je njegovo ime pronađeno u arhivima te ga je dodatno optužio još i njegov bivši kolega iz logora.

Kad mu se policija ’93. pojavila na vratima odmah je priznao. „Nikad ne bih dobio vizu da sam rekao istinu. Svi su lagali“, rekao je tada. Bez američkog državljanstva ostao je tek 10 godina kasnije kad mu je ono oduzeto jer je sudjelovao u ratnom zločinu. Nalog o izručenju uslijedio je još godinu dana kasnije.

Nitko ne zna što s njim

Problem je nastao jer ga nitko u Europi nije htio primiti pa je tako godinama sa svojom suprugom živio u svojoj kući u New Yorku. Da na toj adresi živi ratni zločinac vidjelo bi se svako toliko kad bi lokalni Židovi pod njegovim prozorom organizirali prosvjed.

Da stvar bude smješnija, izručen je nakon toliko godina samo zato što je Donald Trump na tome inzistirao. Iako, vjerojatnije je da se radi o inzistiranju njegove kćeri Ivanke koja je pred par godina konvertirala na judaizam, što je u konačnici nevažno jer je pravda ipak naposljetku zadovoljena. Palij se od danas nalazi u Njemačkoj iako je malo izgledno da će na kraju biti osuđen. Državni tužitelji tvrde da nema dovoljno dokaza na temelju kojih bi Palij bio osuđen.

nacizam

konc logor

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter