glumica traži od UN-a da djeluje

Angelina Jolie: Silovanje je ratna taktika, jeftinije je od metka, a ostavlja trajne posljedice


Ružica Matić
16.11.2017.11:10
Angelina Jolie: Silovanje je ratna taktika, jeftinije je od metka, a ostavlja trajne posljedice
Reuters

sažeto

Angelina se kao djevojka i sama susrela sa seksualnim nasiljem - napao ju je Harvey Weinstein


Ružica Matić
16.11.2017.11:10

Nadahnutim govorom u Ujedinjenim narodima Angelina Jolie pozvala je međunarodnu zajednicu da prizna silovanje i seksualno zlostavljanje kao oružje i ratnu taktiku te poduzme mjere za sprečavanje i oštrije kažnjavanje takvih djela.

„To je jeftinije od metka, a ostavlja trajne posljedice koje se nižu s mučnom predvidljivošću. Zato je tako okrutno učinkovito“, istaknula je glumica i UN-ova ambasadorica na mirovnoj konferenciji u Vancouveru.

Jolie je seksualno nasilje nazvala glavnom preprekom u postizanju ravnopravnosti žena i zaštiti njihovih ljudskih prava, piše Guardian.

Glumica je skrenula pažnju na užasan položaj Rohingya muslimana koji bježe iz Mianmara. UN je utvrdio da je svaka žena koja je uspjela doći do izbjegličkih kampova u Bangladešu bila žrtva ili bar svjedok seksualnog nasilja, uključujući silovanje.  

„Cilj tih silovanja i napada je tortura, teroriziranje, tjeranje u bijeg i ponižavanje ljudi. To nema veze sa seksom, već sa zlouporabom moći. To je zločinačko ponašanje“, rekla je Angelina, koja se i sama susrela sa seksualnim nasiljem.

Kao mladu djevojku napao ju je producent Harvey Weinstein, danas najpoznatiji silovatelj na svijetu. Jolie je pobjegla i nikad više nije htjela imati posla s njim te je upozoravala kolegice kakav je. Glumica, koja je za jedan od svojih prvih filmova 'Prekinuta mladost' osvojila Oscara, odbijala je sve projekte na kojima je on sudjelovao i tako si vjerojatno smanjila mogućnost da osvoji još koji zlatni kipić.  

Jolie je scenaristica i redateljica filma 'U zemlji krvi i meda' iz 2011. koji govori o silovanju žena tijekom rata u BiH. 

silovanje

Angelina Jolie

Ujedinjeni narodi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter