Neustrašiva ratnica

Arheolozi pronašli skelet žene koja je poginula u bitki. Borila se lukom i strijelom pa smatraju da je riječ o mitskoj Amazonki


100posto
02.12.2019.17:30
Arheolozi pronašli skelet žene koja je poginula u bitki. Borila se lukom i strijelom pa smatraju da je riječ o mitskoj Amazonki
Youtube screenshot/Assassin Creed, Odyssey

sažeto

Pronađeni ženski skelet ima jake kosti, izraženu muskulaturu i brojne rane iz borbi pa se pretportavlja da je tijekom života bila ratnica specijalizirana za borbu lukom i strijelom 


100posto
02.12.2019.17:30

U jednom od rijetkih arheoloških nalazišta pomoću kojeg se može rekonstruirati drevna kraljevstva koja su se prostirala na području današnje Armenije, otkriven je grob žene s višestrukim ranama zadobivenim u borbi, uključujući rane na kukovima i nogama. Zbog ozljeda pronađenih na skeletu, arheolozi smatraju da je žena za života bila ratnica i to ne bilo kakva.

Kako javlja Forbes u armenskim planinama pronađeno je bogato arheološko nalazište koje datira iz perioda 9. do 6. stoljeća p.n.e kada se teritorijem prostiralo kraljevstvo Urartu. U grobovima je okružena keramičkim vazama i nakitom, pronađen skelet ratnice koji datira iz ranoarmenskog perioda.

Kosti su pronađene 2017. na nalazištu Bover I u regiji Lori. Najprije se mislio da se radi ženi u 20-im godinama iz viših staleža, no najnovija istraživanja pokazala su da je ona bila mnogo više od bogate pripadnice elite.

Vojni angažman

Istraživački tim arheologa predvođen Anahitom Khudaverdyanom s armenske Nacionalne akademije znanosti otkrio je prema njenom mišićnom okviru da je za života bila podvrgnuta teškom fizičkom treningu i ratničkom načinu života. Utvrđeno je i da je najvjerojatnije bila profesionalna strijelkinja koja je gotovo svakodnevno napinjala luk i vježbala streličarstvo.

Njene bedrene kosti pokazale su da je imala izražene glutealne mišiće pa se vjeruje da je to rezultat vojnog angažmana i neprestanog jahanja. Osim toga, na njoj su pronađene brojne rane. U lijevom koljenu pronađen je vršak željezne strijele, a na lijevom kuku, desnom bedru i lijevoj potkoljenici pronađeni su tragovi uboda i posjekotina.

Uzrok smrti najvjerojatnije su dvije rane zadane s dva različita oružja, najvjerojatnije ratničke sjekire i mača zbog čega se smatra da ju je u vrijeme smrti napalo dvoje ili više osoba, kao u slučaju bitke.

"Po svemu sudeći, nasilje je bilo njena svakodnevica", kazali su arheolozi koji su ispitivali njene ostatke.

Rezale lijevu dojku 

Otkriće skeleta armenske žene jedan je od rijetkih arheoloških nalaza do sad pronađenih žena ratnika usprkos dokazima da su se u antici u ratovima borili muškarci i žene. Narod kraljevstva Urartu borio se lukovima i strijelama jašući na konjima, a uz ratnike su se često borile i njihove supruge pa znanstvenici spekuliraju da je taj običaj mogao nadahnuti Grke da kreiraju mit o Amazonkama i ovjekovječe ih u svojoj književnosti i keramici.

O Amazonkama su pisali grčki povjesničari Herodot i Strabon, a spominje ih i Platon. Naveli su da pleme neustrašivih žena Amazonki koje jašu na konjima i režu lijevu dojku kako bi što vještije rukovale lukom i strijelom nastanjuje prostore Kavkaza, što nije daleko od današnje Armenije.

Arheolozi su pronašli dokaze ratničkih žena i u drugim drevnim kulturama, ne samo Armeniji. najviše ih je svakako među drevnih Vikinzima, no svakog ih se dana otkriva sve više.

Zahvaljujući najnovijim otkrićima patrijarhalni mit o snažnom muškarcu ratniku i slaboj ženi kućanici polako nestaje u bespućima povijesne zbiljnosti. Bilo je i vrijeme.

Wonder Woman

arheologija

Amazonka

antička Grčka

newsletter

Prijavite se na Newsletter