VIDEO: AKADEMSKA ZAJEDNICA U ŠOKU

Ovo je čovjek koji će postati počasni doktor: zemljopis mu ne ide, s engleskim nije na 'ti', a opća kultura također mu je nepoznanica


Mia Mitrović
20.03.2019.11:50
Ovo je čovjek koji će postati počasni doktor: zemljopis mu ne ide, s engleskim nije na 'ti', a opća kultura također mu je nepoznanica
Cropix

Mia Mitrović
20.03.2019.11:50

Negativne reakcije na inicijativu da se zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću dodijeli počasni doktorat ne prestaju pristizati. Ugledni mladi znanstvenik Vuk Vuković na svom je Facebooku objavio je kako će se odreći svoje diplome, a doktorand Stjepan Perko organizira prosvjed 'STOP nasilju nad Sveučilištem' uz hashtag #sramise. Prosvjed će se održati u utorak, 26. ožujka na Trgu Republike Hrvatske u 5 do 12, a na pozvani su svi doktorandi, studenti i profesori zagrebačkog Sveučilišta.

Ivo bok uz bok dr. Milanu

Jedina javna osoba koja je podržala inicijativu da Muzička akademija Bandiću dodijeli doktorat bivši je predsjednik Ivo Josipović (koji je i sam ponosni vlasnik dva počasna doktorata). On je u utorak ujutro gostujući na N1 televiziji rekao da u tome ne vidi ništa sporno te da je izgradnjom zgrade Muzičke akademije zagrebački gradonačelnik 'riješio problem koji je postojao više od sto godina'. Ok, super što je riješio problem, no odrješavanjem "kese" novca poreznih obveznika za izgradnju zgrade, malo je nategnut razlog za dodjelu doktorata. Kupovina diploma ove je godine u trendu, a nekako ispada da je Bandićev počasni doktorat "kupljen novcem poreznih obveznika".

Ronald Gorsic / CROPIX

Kako smo od upućenih u akademska zbivanja čuli da nije uobičajena praksa da se studentu dodjeljuje počasni doktorat njegove Alma Mater, odnosno sveučilišta na kojem je diplomirao, poslali smo im upit. Iz Sveučilišta su nam odgovorili linkom na popis svih osoba koje su dobile počasne doktorate od 1913. naovamo te nam napomenuli da među njima ima i onih koji su diplomirali na zagrebačkom Sveučilištu. Popis je zbilja impresivan, a na njemu se nalazi i ime Nikole Tesle.

Sendi bladi Sendi

Iz popisa se da iščitati da Bandić nije prvi visoki politički funkcioner koji je dobio doktorat. Prije njega dobili su ga Josip Broz Tito (1969.) i Vladimir Bakarić (1977.) te mnogi drugi. Doktor Tito tako je postao strojobravar s doktoratom.

Presnimka fotografije iz obiteljske arhive Juraja Hrzenjaka

Oni malo zločestiji naslađivali bi se nad činjenicom da zagrebački gradonačelnik i novopečeni doktor slabo poznaje geografiju ('Dubai je europska prijestolnica') i strane jezike ('Ke?). Oni još zločestiji kazali bi da novopečeni doktor znanosti Muzičke akademije baš i ne raspolaže s puno znanja o glazbi. Podsjetimo, kada se gradila zagrebačka Arena izjavio je da bi u njoj volio slušati Freddiea Mercuryja, a kada je u Zagrebu gostovao U2 nije znao odgovoriti na novinarsko pitanje koja mu je najdraža njihova pjesma. Točan odgovor prišapnuo mu je savjetnik, a gradonačelnik je izvalio kao iz topa: 

"Sendi, bladi Sendi!"

Ne želimo umanjivati novu titulu gospodina Bandića, ali ne možemo se ne prisjetiti svih njgovih bisera kroz protekle godine i ne možemo se pitati je li ovo čovjek koji je postati doktor.

Milan Bandić

doktorat

glazba je zvonka radost

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter