Četvrta operacija u dvije godine, ali on ne prestaje delati

Bandiću ugradili stent zbog jakog suženja krvne žile srca, isti dan se vratio na posao


Lada Novak Starčević
13.10.2017.13:25
Bandiću ugradili stent zbog jakog suženja krvne žile srca, isti dan se vratio na posao
Cropix

sažeto

Gradonačelnik se nije zadržavao u bolnici. Drugi dan je nazdravio na Trgu bana Jelačića, ali ipak - sa sokom od rajčice


Lada Novak Starčević
13.10.2017.13:25

Milanu Bandiću (61) u četvrtak je ugrađen stent zbog jakog suženja krvne žile srca. Zahvat su mu obavili u KBC-u Zagreb, a isti dan je izašao iz bolnice i vratio se na posao, piše Jutarnji list.

Njegovi suradnici uopće nisu znali da je zagrebački gradonačelnik imao kardiološku intervenciju. 

Postoje dvije osnovne situacije u kojima se postavlja koronarni stent - srčani udar ili stabilna koronarna bolest (kolokvijalno angina pektoris). U Bandićevom slučaju radilo se o ovom drugom i zahvat je bio unaprijed dogovoren.

Nakon ugradnje stenta u bolnici se u prosjeku ostaje 36-48 sati. Nakon operacije treba tjedan dana izbjegavati teške napore dok mala rana na mjestu uvođenja katetera zaraste. Preporučuje se i da pacijent sedam dana ne vozi automobil.

Bolesnici s postavljenim stentom nisu izliječeni od ateroskleroze, odnosno koronarne bolesti. Prema tome, vrijede sve preporuke za liječenje kronične koronarne bolesti, s ispravnim načinom života, prehranom, tjelesnom aktivnošću i lijekovima.

Četiri operacije u dvije godine

Bandić je prije 14 godina imao moždani udar, koji je doživio u svom uredu. Objasnio je da je imao visoki tlak koji nije previše kontrolirao. Tada se također brzo oporavio. Hvalio se kasnije kako je u toplicama, gdje je bio na oporavku, pobijedio liječnike u košarci.

U svibnju ove godine bio je na operaciji bruha, koji je dobio kada je dizao 80 kilograma težak lonac s grahom. I 2016. je bio na operaciji - čak dvije. Prvo je operirao sinuse pa mu se, budući da nije mirovao, stanje zakompliciralo te je morao na još jedan zahvat.

Milan Bandić

stent

kardiovaskularne bolesti

Podijeli članak