SIROTINJA UZVRAĆA UDARAC

Ludo zabavan Beli uz trubače predao kandidaturu za predsjednika Srbije


Vid Barić
13.03.2017.09:15
Ludo zabavan Beli uz trubače predao kandidaturu za predsjednika Srbije
Screenshot / YOUTUBE

sažeto

U Srbiji je jedna parodija na dobrom putu da se pretvori u općenarodni pokret


Vid Barić
13.03.2017.09:15

U Srbiji je istekao rok za podnošenje kandidatura za nadolazeće predsjedničke izbore, a pored standardnih lica srbijanske politike u utrci za predsjednika se ove godine našao i jedan neobičan kandidat - Ljubiša Preletačević Beli. U Republičku izbornu komisiju došao je u bijelom odijelu uz pratnju trubača, a njegovi pristaše su skandirali "Samo jako - ave Beli". Predao je ovjereni popis s potpisima potpore više od 10.000 građana.

Republičko izborno povjerenstvo od 12 predanih kandidatura prvo je, naravno, proglasilo kandidata vladajuće koalicije - predsjednika Srpske napredne stranke (SNS) i aktualnog premijera Aleksandra Vučića.

Među trojicom Vučićevih najozbiljnijih protukandidata bit će pučki pravobranitelj Saša Janković, kao kandidat skupine građana "Za Srbiju bez straha", potom bivši šef srpske diplomacije i nekadašnji predsjedatelj Opće skupštine  UN-a Vuk Jeremić kojega je predložila skupina građana "Moramo bolje", te ratni zločinac, samoprozvani četnički vojvoda i predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj.

Luka Maksimović, u javnosti poznatiji kao Ljubiša Preletačević Beli, postao je iznenađenje i hit prošlogodišnjih lokalnih izbora ulaskom u Skupštinu Mladenovca, jedne od 16 beogradskih općina. Predsjedničku kampanju vodi pod motom „Sirotinja uzvraća udarac“.

U Srbiji je tako jedna parodija na dobrom putu da se pretvori u općenarodni pokret, a ima li on šansi protiv poznatih političkih lica u toj zemlji ostaje za vidjeti.

Sigurna je jedva stvar - Beli i njegov pokret "Samo jako" su probudili nešto u narodu. Teško je ipak pretpostaviti kako će ostvariti značajniji rezultat na predsjedničkim izborima, no uvjereni smo kako će svojim ispadanjem iz okvira ustanovljenih normi političkog ponašanja i izričaja u Srbiji razveseliti brojne birače i moguće, povratiti im nadu u demokraciju.

Izbori za predsjednika Srbije bit će održani 2. travnja.

Srbija

predsjednički izbori

Ljubiša Preletačević Beli

politička kampanja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter