ČITAV SVIJET JE ZABRINUT

Betlehemsko božićno drvce u mraku, Palestinci prosvjeduju zbog Donalda Trumpa i Jeruzalema


HINA
07.12.2017.09:15
Betlehemsko božićno drvce u mraku, Palestinci prosvjeduju zbog Donalda Trumpa i Jeruzalema
REUTERS

sažeto

Arapi i muslimani osudili su američku odluku o statusu jeruzalema kao zapaljivu u ionako nestabilnoj regiji, a EU i UN su izrazili zabrinutost zbog mogućih posljedica za obnovu mira između Izraela i Palestinaca


HINA
07.12.2017.09:15

Palestinci su ugasili božićna svjetla u mjestu Isusova rođenja u Betlehemu u srijedu navečer u znak prosvjeda zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao izraelski glavni grad.

Božićno drvo urešeno svjetlima ispred betlehemske bazilike Rođenja Isusova, gdje se vjeruje da je Isus rođen, i drugo u Ramallahu, pored groba bivšega palestinskoga vođe Jasera Arafata, potonulo je u mrak.

"Svjetla na božićnom drvcu ugašena su po nalogu gradonačelnika u znak prosvjeda zbog Trumpove odluke", rekao je Fady Ghattas, predstavnik gradskih vlasti za odnose s javnošću.

On je rekao da nije jasno hoće li svjetla biti ponovno upaljena prije središnjih božićnih svečanosti.

Trump je u govoru u Washingtonu objavio da je odlučio priznati Jeruzalem kao glavni izraelski grad i preseliti američko veleposlanstvo u taj grad.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da Trumpov korak označava početak novog pristupa izraelsko-palestinskom sukobu te da je to "povijesna prekretnica".

Arapi i muslimani širom Bliskog istoka osudili su američku odluku kao zapaljivu u ionako nestabilnoj regiji.

Europska unija i Ujedinjeni narodi izrazili su zabrinutost zbog mogućih posljedica za obnovu mira između Izraela i Palestinaca.

Donald Trump

Izrael

Palestina

Ramallah

Betlehem

Podijeli članak