Hod po rubu na 60 metara

Bez brige i pameti, rekli bi oni koji su gledali ovaj prizor u centru Splita


Valerija Bebek
22.05.2017.13:35
Bez brige i pameti, rekli bi oni koji su gledali ovaj prizor u centru Splita
Vojko Bašić / CROPIX

sažeto

Turistkinja izašla iz ograđenog dijela na zvoniku katedrale i sunčala se 


Valerija Bebek
22.05.2017.13:35

Mladi turisti kojih je u Splitu sve više i više dobro su proučili što sve pogledati u gradu pod Marjanom. Nezaobilazna atrakcija je i penjanje na vrh zvonika ispred katedrale.

Do vrha se penje stepenicama, a tamo se pruža spektakularan pogleda na cijeli grad. No kako obična pozicija ispod zvona nije dovoljna za dobru fotografiju, neki posjetitelji imaju potrebu iskoračiti na neograđen dio zidića. Tako je i danas jedna mlada žena odjevena u ležernu odjeću i ljetne sandale iskoračila je između stupova na sam rub. Neko vrijeme je gledala u daljinu, da bi zatim sjela na taj isti neograđeni dio, sunčajući noge.

Vojko Bašić / CROPIX

Jedna prijateljica joj se pridružila, ali je ipak sjela dalje od ruba, čuvajući leđa hrabroj turistkinji. Na sreću, ovog puta sve je prošlo u redu i žena nije pala. Drugi turisti nisu bili toliko hrabri, zadovoljili su se fotografijama iz ograđenog prostora na samom vrhu.

Zvonik katedrale ima pet katova i visok je 57 metara i za njega se kaže kako je najizvornija dalmatinska srednjovjekovna građevina. Gradio se od 13. do 16. stoljeća, a na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće temeljito je obnovljen.

Katedralna i župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije je mauzolej cara Dioklecijana koji je prvi splitski nadbiskup Ivan Ravenjanin oko 650. godine pretvorio u katedralu. Splitskoj katedrali, stoga, kao građevini pripada i naslov najstarije katedrale na svijetu - piše na službenim stranicama župe. Splitska katedrala u narodu je poznata kao katedrala sv. Duje.

Vojko Bašić / CROPIX

Split

Hrvatska

turisti

penjanje

katedrala

zvonik

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter