VIDEO: KAKO SMO SE 'DROGIRALI' USRED METROPOLE

Bijeli prah 'vukli' smo na Trgu, u tramvaju, na Glavnom kolodvoru... Reakcije Zagrepčana su nas šokirale


Tomislav Kukec
20.11.2017.21:05
Bijeli prah 'vukli' smo na Trgu, u tramvaju, na Glavnom kolodvoru... Reakcije Zagrepčana su nas šokirale

sažeto

Naše malo istraživanje pokazalo je - u metropoli svatko i na svakom mjestu može bez problema, dođe li mu potreba, izvući pribor i napraviti si 'crtu'


Tomislav Kukec
20.11.2017.21:05

Ušli smo u jedan zagrebački kafić, naručili i dobili cugu, a onda krenuli sa "showom". Izvadili smo malenu vrećicu s bijelim prahom, napravili nekoliko "lajni" pa ih uvukli u nos novčanicom. 

Gospođa srednjih godina prezrivo nas je pogledala, ustala i uzela drugu stolicu, te se sjela tako da nam okrene leđa. 

Bila je to jedina reakcija Zagrepčana koju smo tijekom trosatnog "drogiranja" uspjeli izvući u našem malom istraživanju koje smo napravili u petak navečer, kad je grad pun mladih koji idu u provod, na frekventnim lokacijama u centru. 

Povod za sve bio je video na kojem studentica VERN-a ušmrkava nepoznatu materiju u nos. Tada nam je upalo u oči da djevojka to radi na javnom mjestu, okružena kolegama, a nitko ne reagira. Jesmo li kao društvo doista tako neosjetljivi na problem droge? Je li doista postalo posve normalno drogirati se posvuda? Žmire li svi na jedno oko kada su opojne tvari u pitanju?

Ako je vjerovati rezultatima naše male avanture, da. 

Sodirali smo se

Priču smo započeli detaljnim pripremama u večernjim satima. Kolega Slaven Knežević i ja otišli smo u ljekarnu kako bi se raspitali što bismo mogli 'vući', a da nam ne našteti. Ljubazna farmaceutkinja, kojoj smo objasnili što i zašto radimo, bila je oduševljena idejom pa nam spremno dala pola kilograma kućanske sode. 

"Ako ništa, pročistit ćete si sinuse, a ne može vam ništa biti", rekla nam je. 

Slijedilo je prepakiravanje. Manji dio vrećice sasuli smo u nekoliko manjih, plastičnih. Čak je i nas iznenadilo koliko maleni paketići s bijelim prahom izgledaju uvjerljivo. Tako opremljeni, krenuli smo u 'drogiranje' ili, u ovom slučaju, sodiranje. 

Ušmrkanje do besvijesti

Prva postaja - Cibona, tramvajska stanica. Slaven je s malo straha prionuo 'poslu' pa povukao jednu lajnu sode bikarbone čekajući tramvaj. Okolo je bilo nešto ljudi, sigurno su ga vidjeli, ali nitko nije čak ništa ni dobacio. Moramo biti primjetniji.

Sjeli smo u tramvaj, pa počeli crte ušmrkavati usred vožnje. Još jednom - ništa. Sad već ohrabreni spoznajom da je Zagreb tako tolerantan, sve smo bezobraznije 'vukli', pa smo otišli i na najprometniji dio Glavnog kolodvora, na prvi kolosijek. I tu smo ušmrkavali do besvijesti. Pored nas su prošla dva željezničara, malo nas čudno pogledali, a onda nastavili svojim poslom. Gledali su nas pomalo i putnici, ali bez pretjeranog šoka. U Importanne centru čovjek je čak prošao pored Slavena dok si je pripremao crtu pa bez ikakve zadrške bacio otpadak u kantu za smeće odmah pored njega i nastavio mirno jesti svoj sendvič. 

Kako više nismo znali postoji li kakvo 'javnije' mjesto od onih koje smo obišli, posljednja postaja bila je Trg bana Jelačića u samom središtu grada gdje smo, na Jelačičevom spomeniku, povukli oproštajnu crtu. I doista zaključili - u ovom gradu svatko i na svakom mjestu može bez problema, dođe li mu potreba, izvući pribor, napraviti si 'crtu' i malo se 'popraviti'. Dosta zabrinjavajuće.

Zagreb

istraživanje

droga

kokain

Podijeli članak