nečasnoj praksi došao je kraj

Velika pobjeda Biljane Borzan: ako sve prođe kako treba više nećemo jesti lošiju Nutelu nego ostatak EU


Mia Mitrović
22.03.2019.16:35
Velika pobjeda Biljane Borzan: ako sve prođe kako treba više nećemo jesti lošiju Nutelu nego ostatak EU
Damjan Tadić/CROPIX

sažeto

Velike proizvođače koji budu kršili direktivu očekuju visoke novčane kazne 


Mia Mitrović
22.03.2019.16:35

Nečasnoj tržišnoj praksi konačno je došao kraj. Europska komisija, Europski parlament i Europsko vijeće usuglasili su se oko usvajanja rješenja koje zabranjuje plasiranje dvostrukih proizvoda na zajedničkom europskom tržištu. čeka se još samo konačna potvrda Vijeća Europe, kazala je za naš portal europarlamentarka Biljana Borzan koja je svoj mandat posvetila borbi za jednaku kvalitetu proizvoda.

Velike novčane kazne

"Kada dobijemo potvrdu Vijeća, Europski parlament krajem travnja izglasat će ovu direktivu na svojem zadnjem zasjedanju, a potom će biti raspušten. Zadovoljna sam postignutim jer će plasiranje proizvoda dvostruke kvalitete biti zabranjeno. Za one koji budu kršili zakon predviđene su velike novčane kazne u iznosu od 4% ukupnog prometa što je ogromna cifra pa sumnjam da će se itko od velikih proizvođača usuditi zaobilaziti regulativu", kazala nam je Biljana Borzan te naglašava kako direktiva neće stupiti na snagu odmah jer je potrebno vrijeme za prilagodbu, no revizija učinka Direktive bit će provedena do kolovoza 2022.

Damjan Tadić/CROPIX

"Primjena i praćenje provođenja krenut će odmah što je velika stvar. Valja naglasiti da postoje i dvije iznimke. Prva je ta da se poštuje zakonodavstvo pojedinih zemalja članica te da se potiče upotreba lokalnih sirovina što znači na primjer da čips u Hrvatskoj neće imati isti okus kao i onaj u Nizozemskoj, a to ovisi o tlu u kojem sirovina raste, količini sunca koje dobiva itd", objasnila nam je SDP-ova zastupnica te dodala kako će zahvaljujući inicijativi kvaliteta uvezenih proizvoda u Hrvatskoj porasti.

Hrvatska industrija zastićena 

"Našu industriju Direktiva ne dotiče jer je kvaliteta hrvatskih proizvoda svuda jednaka. Nije mi poznata ni jedna naša tvornica koja izvozi lošije proizvode u EU. Izuzetak je Linolada koja ima manju količinu lješnjaka za srpsko tržište, no to je jasno naznačeno, a Srbija nije zemlja članica. Ova direktiva stoga neće pogoditi našu industriju već velike proizvođače koji će morati promijeniti dosadašnju praksu", tvrdi europarlamentarka i otkriva nam da su zadnji pregovori oko usvajanja Direktive trajali više od deset sati.

"Bilo je emotivno jer je to emotivna tema, kako za nas potrošače iz zemalja istočne Europe koje se tretiralo kao građane drugog reda, tako i za velike brendove kojima će ovo donijeti poslovne gubitke. Oni su se na sve moguće načine borili da direktiva ne bude usvojena. veliku stvar učinili su i mediji koji su neprekidno vršili pritisak", zaključila je Biljana Borzan.

Biljana Borzan

kvaliteta proizvoda

eu parlament

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter