ŠVEDSKI ZNANSTVENICI

'Biljni život na Zemlji postoji mnogo duže no što smo do sada mislili'


Vid Barić
20.03.2017.13:45
'Biljni život na Zemlji postoji mnogo duže no što smo do sada mislili'
REUTERS

sažeto

Znanstvenici su stigli do ovoga otkrića nakon što su u tri fosila stara 1.6 milijardi godina pronašli drevne organizme koji podsjećaju na crvenu algu


Vid Barić
20.03.2017.13:45

Novo otkriće u središnjoj Indiji mijenja perspektivu o tome kada su se prve biljke pojavile na Zemlji, i to za nekoliko milijuna godina unazad.

Otkriće je zasluga većeg istraživačkog tima pod vodstvom Stefana Bengtsona iz švedskog prirodoslovnog muzeja. Tim je proučavao tri konzervirana fosila stara 1.6 milijardi godina. Otkrili su kako su ti fosili sačinjeni od drevnih organizama koji su originalno živjeli na lišajevima u plitkim vodama. Istraživači su zaključili kako su ti organizmi dijelili nekoliko osobina s crvenom algom Rhodophyta, jednom od najstarijih biljki koja je ikad postojala na Zemlji.

S obzirom kako nema DNA ostataka u tim strukturama, nemoguće je konkretno klasificirati te organizme. Njihove karakteristike i kompleksna struktura, međutim, „snažno podsjećaju na strukturu crvene alge“.

Sve do sada se za najstariju crvenu algu uzimala Bangiomorpha, koja je pronađena u kanadskom arktičkom arhipelagu i za koju se smatra kako je stara 1.2 milijardu godina. Sada se pretpostavlja kako biljni život na Zemlji ipak ima duži vijek, napisali su istraživači u studiji objavljenoj u časopisu PLOS Biology 14. ožujka.

Kada su znanstvenici prije računali kako se najstariji poznati biljni život pojavio na Zemlji prije 1.2 milijarde godina, pretpostavili su kako je višestaničnim organizmima trebalo oko 600 milijuna godina da se razviju. Novo otkriće, ipak, sugerira kako je ta evolucija trajala bar milijardu godina.

"Biljke su apsolutno najvažnije za život na Zemlji: proizvode zrak koji udišemo, hranu koju jedemo i zemlju po kojoj hodamo. Činjenica da su se pojavile bar milijardu godina prije nego što je višestanični život počeo transformirati biosferu sigurno poteže nova pitanja, poput onoga zašto je toliko trebalo višestaničnom životu da se pojavi i učini razliku“, rekao je Bengston za Quartz.

život

biljke

Zemlja

Podijeli članak