U Saboru dva tjedna nakon rizičnog carskog

'Bilo mi je teško doći na glasanje, poslala sam desetak poruka da se uvjerim da je Roza dobro, ali svoje obaveze izvršavam'


Lada Novak Starčević
14.05.2018.17:00
'Bilo mi je teško doći na glasanje, poslala sam desetak poruka da se uvjerim da je Roza dobro, ali svoje obaveze izvršavam'
Cropix

sažeto

Saborska zastupnica Željka Josić, po struci ginekologinja, ispričala nam je o svojoj potpomognutoj oplodnji, djetetu koje je dobila s 40 godina i neravnopravnosti žena


Lada Novak Starčević
14.05.2018.17:00

Jedan od presudnih glasova za izglasavanje Istanbulske konvencije bio je onaj HDZ-ovke Željke Josić, no neuobičajeno je da je došla na glasanje dva i pol tjedna nakon teškog i rizičnog carskog reza. U razgovoru za 100posto nam je pojasnila zašto joj je to bilo važno i ispričala kako joj izgleda život nakon rođenja kćerke.

Tada sam se prvi put odvojila od moje Roze na nešto više od sat vremena i bilo mi je teško. Iako ju je pričuvala moja mama, kojoj smo zahvalni na pomoći, poslala sam joj desetak poruka da se uvjerim da je Roza dobro. Ona je taj period prespavala i nije niti osjetila da me nema. Svoje obaveze uvijek shvaćam ozbiljno, tako da me ne mora nitko prisiljavati da ih obavljam.

Priznaje da je dolazak u Sabor bio i fizički napor te da ni danas, gotovo dva mjeseca kasnije, još ne može reći da je potpuno oporavljena.

"Nakon operacije vam je sve teško pa i otići na wc, ali svaki oporavak ima svoj tijek", kaže 40-godišnja Sisčanka.

Cropix

'U operacijskoj sali jako sam se uplašila za svoju kćer'

Naime, porod joj se jako zakompliciralo i zbog položaja posteljice nastupilo je obilno krvarenje.

"Tako vam je to, kažu da postolar ima najgore cipele, a da se kod doktora uvijek zakomplicira upravo u onom dijelu kojim se on bavi", ispričala je Josić, koja je dr.med. spec. ginekologije i opstetricije.

Uz patologiju posteljice i povišene vrijednosti krvnog tlaka liječnici su odlučili da joj se trudnoća dovrši u 38. tjednu.

"Koliko god ste svjesni što se može dogoditi nikada se ne uspijete potpuno pripremiti. Bila sam hrabra do samog jutra operativnog zahvata - tada je nastupila panika. Sjećam se da sam htjela spinalnu anesteziju kako bih mogla vidjeti moju djevojčicu, ali se doktorica odlučila za opću. Toliko sam bila uplašena da se nisam uspjela s njom ni raspravljati sto bih inače učinila. U operacijskoj sali sam se prvi put u cijeloj svojoj trudnoći uplašila za svoju djevojčicu. No, ona je, srećom, prošla zahvat bez ikakvih trauma", ispričala je. 

Uz napredovanje na poslu, priznaje, uvijek joj je falilo još jedno malo biće da njen dom i život dobiju potpunu sliku. Kad je shvatila da joj ne ide baš sve po planu, napravila je bezbroj pretraga i postala dio statistike kojoj se nikako nije nadala.

Potpomognuta oplodnja bila je puna uspona i padova

"Nisam se puno dvoumila, konzultirala sam kolege i odlučila sam se na potpomognutu oplodnju. Moram priznati da nije bilo ugodno, ali kad imate cilj ništa vas ne može zaustaviti. Zahvaljujući divnim ljudima koji su nam pomogli na tom putu imamo svoju djevojčicu, naše najveće blago. Moram priznati da je bilo i uspona i padova, posebno razočarenja ako test na trudnoću ne bi bio pozitivan", iskrena je.

Kaže da je posebno teško biti pacijent u struci u kojoj radiš.

"Mislim da više niti jedan moj liječnik ne bi htio da mu budem pacijentica. Često sam sa svojim liječnicima raspravljala što mogu, a što ne mogu raditi u trudnoći. Ponekad sam se osjećala kao da smo u ratu. Neke dijagnoze mi je bilo teško prihvatiti, ne zato što ne vjerujem u izabranog liječnika nego jednostavno ne možete prihvatiti da se to događa baš vama. Analizirate svaku sitnicu, brojite tjedne i sa svakim novim tjednom sve ste uzbuđeniji... Meni je trudnoća bila prekrasan period u kojem sam pokušavala razmišljati kao trudnica i trudila se ne biti liječnica, ali svaki pregled je ignorirao trudnicu i izvlačio liječnicu. Iako sam znala da mogu imati brojne komplikacije i sve što trudnoća nosi jednostavno nisam htjela o tome razmišljati. Nekad mi se činilo da sam ja tješila mog liječnika, a ne on mene".

'U trudnoći nije isto radi li žena u Konzumu ili uredski posao'

Od trenutka kada je osjetila prvi pokret svog djeteta više ništa je nije moglo zaustaviti.

"Imala sam osjećaj da bih mogla preokrenuti svijet. Kroz trudnoću sam slagala dijagnoze, ali nisam nikada niti pomislila da bi moju djevojčicu nešto moglo ugroziti. Kao liječnica sam radila prilično dugo, gotovo do 30. tjedna trudnoće, a par tjedana prije sam prestala dežurati. Iako sam često kolegicama znala reći da se trebaju odmarati u trudnoći ja sam radila isto što i one. Kao zastupnica sam prošla cijelu županiju, putovala sam, odrađivala sve zastupničke obaveze. Kada bi pretjerala, moja djevojčica mi je to jasno pokazala", priča saborska zastupnica. 

Kad su me hospitalizirali pomirila sam se i s tim jer sam znala da želim svoju djevojčicu više od bilo čega drugog. 

Na pitanje treba li žena raditi u trudnoći i idu li žene ponekad bez razloga na čuvanje trudnoće, smatra da radni uvjeti diktiraju hoće li trudnica raditi ili ne bez obzira o kakvoj se trudnoći radilo.

"Nije isto radi li žena u Konzumu ili uredski posao. Kao liječnik morate sa ženom razgovarati, trudnice nisu neradnici, ali ponekad im i sami savjetujete da otvore bolovanje zbog uvjeta rada. Kako sam jedan period radila u primarnoj ginekološkoj ordinaciji moram priznati da nisam imala dojam da pacijentice traže bolovanja. Danas se trudnoća tretira kao bolest što nikako ne bi smijelo biti. Češće sam se susretala sa ženama koje su se bojale da će izgubiti posao kad kažu poslodavcu da su trudne. 

GiVa design

Josić je članica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora. Kaže da je glavni problem ravnopravnosti spolova kod nas to što smo još uvijek tradicionalno društvo. Još uvijek dijelimo poslove na muške i ženske, a o rukovodećim pozicijama, kaže, ne treba ni govoriti.

'Kad čujem kvote osjećam se kao da sam paket banana'

"Prije dvanaest, trinaest godina kad sam počela raditi znalo se što su muške, a što ženske specijalizacije. Danas više nije tako, danas ima uspješnih žena neurokiruginja, kardiokiruginja i to treba biti poticaj mladim kolegicama da ne odustaju. Nažalost, najveći problem ženama je što se rijetko drže zajedno, često su jedna drugoj neprijateljice dok se muškarci uvijek drže zajedno. Tako da često svojim muškim kolegama dajemo mogućnost da nas izbace iz utrke za bolje radno mjesto ili promaknuće. Kako u medicini tako i u politici. Često se spominju kvote pa se ja ponekad osjećam kao da sam paket banana. Isto tako svoje uloge učimo u obiteljima i često su majke te koje rade sve, a tata nakon posla čita novine. Ne smatram da bi žene trebale kopati kanale da bi se reklo kako su ravnopravne s muškarcima, ali im treba omogućiti jednake uvjete za napredovanje ako to žele", smatra.

Josić je prva žena koja je dobila posao na sisačkoj ginekologiji, prva liječnica koja je dobila specijalizaciju iz ginekologije i opstetricije u toj bolnici.

U prvih par mjeseci neki stariji kolege su znali reći: Mala, mjesto ti je za štednjakom, kuhaj mužu i rađaj djecu ili Što ćemo s njom, ona će ići na porodiljni.

"Ovakvi komentari vas zaprepaste, a pogotovo ako ste odgojeni da svojim radom možete postići jednake ili čak bolje rezultate od svojih muških kolega i da spol nije diskriminirajuća stavka. Trebali su mjeseci da ovi komentari prestanu, a meni je to bio poticaj da im pokažem da nisu ništa vrijedniji od mene".

Dan započinje Dnevnikom, ali ne razmišlja o poslu

Kaže da joj je život rođenjem djeteta dobio drugu dimenziju.

"Iako su prvi dani bili naporni, osjećaji koji vas preplave kad svoje dijete uzmete u naručje su neprocjenjivi. Sav umor zaboravite iste sekunde. Iako je još malena stalno joj pričam, pjevam, slušamo dječje pjesmice. Nakon poroda ju nisam mogla niti podignuti pa sad koristim svaki trenutak da ju uzmem u naručje", priča nam.

No, neke navike se ne mogu zaboraviti. Zato sa svojom mezimicom započinje dan s prvim Dnevnikom na HRT4. Kaže da još ne razmišlja o trajanju porodiljnog. Svoju bi Rozu, da može, najradije vodila kamo god ide jer kad ju vidi sve pada u drugi plan.

HDZ

Sabor

majčinstvo

Željka Josić

potpomognuta oplodnja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter