PRORAČUN ĆE SE OLAKŠATI ZA 3 MILIJARDE KUNA

Bolnice, škole, vrtići, dvorane... evo što smo mogli imati umjesto polovnih aviona!


Daniel Radman
26.03.2018.21:35
Bolnice, škole, vrtići, dvorane... evo što smo mogli imati umjesto polovnih aviona!
Reuters

sažeto

Usporedili smo cijenu aviona s investicijama u "infrastrukturu koja život znači"


Daniel Radman
26.03.2018.21:35

Nakon što je Vijeće za obranu "amenovalo" kupnju 12 izraelskih borbenih aviona F-16, prilično je izgledno da će Hrvatska ovom transakcijom olakšati svoj proračun za otprilike 500 milijuna dolara.

Zadnju riječ još treba reći premijer Andrej Plenković, no sve upućuje na to da će Izraelci, za koje se zalagao i ministar obrane Damir Krstičević, proći kao najpovoljnija opcija.

Povodom toga, malo smo se osvrnuli na investicije državne i lokalnih vlasti oko stvari koje život znače, poput izgradnje bolnica, škola, vrtića, dvorana, pa usporedili što se sve može iz temelja podignuti za spomenuti iznos, koji bi preračunat u našu valuti - prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke – iznosio oko 3 milijarde kuna.

1. ZA 3 MILIJARDE KUNA MOŽE SE IZGRADITI PET PULSKIH BOLNICA... ILI 33 BJELOVARSKE!

Iako su prva predviđanja govorila kako će izgradnja i opremanje Opće bolnice Pula stajati oko 800 milijuna kuna, konačni iznos ipak je smanjen za čak 200 milijuna kuna manje. Dakle, tu je računica jednostavna – za iznos koji će otići na avione može se sagraditi pet bolnica na razini one pulske. No, ako uzmemo da sve bolnice u Hrvatskoj ne moraju imati isti kapacitet, a i da cijena gradnje ovisi o lokaciji, potrebna suma može se znatno smanjiti. Recimo, izgradnja Opće bolnice Bjelovar, također aktualnog projekta, stoji 160 milijuna kuna. Takvih bolnica, da ne računamo EU fondove, može se izgraditi 18, a još nešto bi i ostalo u proračunu. A uz pomoć Unije – 33 bolnice!

Cropix

2. MOŽE SE IZGRADITI I 25 ŠKOLA ZA 21. STOLJEĆE!

Split je lani, nakon 25 godina, dobio prvu novoizgrađenu osnovnu školu. Nisu štedjeli na sredstvima s obzirom da je utrošeno 120 milijuna kuna, ali je OŠ "Žnjan-Pazdigrad", kako je na njezinom otvaranju istakla ministrica Blaženka Divjak, objekt za 21. stoljeće. Tako škola ima 20 moderno opremljenih učionica, dvoranu, a još i sportsko igralište na krovu dvorane. U ruralnim krajevima, izgradnja škola vrti se oko 20 milijuna kuna. Dakle, cijena aviona doseže 25 škola za 21. stoljeće ili 150 skromnijih.

Nikola Vilic / CROPIX

3. OKO 1.300 VRTIĆKIH SKUPINA MOGLO BI DOBITI NOVE PROSTORIJE

I cijene izgradnje vrtića, dakako, osciliraju, ovisno o samoj lokaciji izgradnje. U velikim hrvatskim gradovima (ili skupljim regijama) njihov iznos kreće se između 20 i 30 milijuna. No, ako uzmemo u obzir i one najskuplje i one najjeftnije, za izgradnju novog objekta u prosjeku je potrebno oko 2,3 milijuna kuna po vrtićkoj skupini. To bi značilo da bi čak 1.300 vrtićkih skupina moglo dobiti krov nad glavom....

Reuters

4. MOŽE I 100 "PRVOLIGAŠKIH" DVORANA

Za desetak milijuna kuna može se izgraditi sasvim pristojna sportska dvorana za potrebe škole. Ne moramo biti ni tako skromni. Novoizgrađena dvorana u Zaboku, koja osim učenika može primiti i prvoligaški košarkaški klub, izgrađena je za približno 30 milijuna kuna. Dakle, računica je jednostavna – avioni koštaju kao 100 "prvoligaških" dvorana. Ili 300 onih skromnijih.

avioni

škole

bolnice

izgradnja

vrtići

F16

dvorane

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter