ima li ovome kraja?

Branitelji i političari podijeljeni oko prosvjeda zbog neprocesuiranja ratnih zločina. Hoće li Vukovar danas opet biti poligon za političke obračune?


100posto
13.10.2018.11:00
Branitelji i političari podijeljeni oko prosvjeda zbog neprocesuiranja ratnih zločina. Hoće li Vukovar danas opet biti poligon za političke obračune?
Vlado Kos / Cropix

sažeto

Prema nekim procjenama vjeruje se da bi se na prosvjedu moglo pojaviti i 20 tisuća ljudi 


100posto
13.10.2018.11:00

Danas će se u Vukovaru na inicijativu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave održati mirni prosvjed zbog nezadovoljstva radom državnih institucija na procesuiranju počinitelja ratnih zločina.

Prema nekim procjenama vjeruje se da bi se na prosvjedu moglo pojaviti i 20 tisuća ljudi koji će slušati svjedočanstva sudionika i žrtava Domovinskog rata.

Na prosvjedu će govoriti Penava i predsjednik društva logoraša Danijel Rehak, a organizatori su istaknuli kako ne žele političke poruke ili poruke mržnje i netrpeljivosti pa osim govora na pozornici neće biti nikakvih dodatnih izjava.

Penava je ranije isticao kako pitanja ratnih zločina i dalje dominiraju javnim prostorom jer u 27 godina ovaj problem i dalje nije riješen, pa će organizatori zbog toga prozvati sve odgovorne.

No, čini se da je Vukovar i u ovom slučaju postao poligon za političke obračune jer su se oko podrške prosvjedu podijelili i branitelji ali i političari.

HVIDRA je najavila da neće podržati skup, no podružnice iz Osijeka, Splita i Zagreba ipak su odlučile ići. Predsjednik HVIDRA-e i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić rekao je da će od 35 tisuća članova ići manjina koja će biti neprepoznatljiva u toj svojoj inicijativi.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković još je ranije poručio da nacionalni HDZ ne podupire prosvjed u Vukovaru, da ne želi da dođe do bilo kakve njegove zloupotrebe ili manipulacije, a na pitanje hoće li biti sankcija za članove stranke koji eventualno dođu na prosvjedni skup u Vukovaru odgovorio je "vidjet ćemo”.

prosvjed

Vukovar

branitelji

newsletter

Prijavite se na Newsletter