Dokad više

Britanske vlasti sumnjaju na još jedan slučaj trovanja novičokom, ovaj put je riječ o lokalnom beskućniku


Robin Mikulić
13.07.2018.13:10
Britanske vlasti sumnjaju na još jedan slučaj trovanja novičokom, ovaj put je riječ o lokalnom beskućniku
Reuters

sažeto

Na teren su odmah izašle jedinice za hitne intervencije, dotični muškarac se zbog sumnji trovanja novičokom trenutačno nalazi na promatranju u lokalnoj polnici


Robin Mikulić
13.07.2018.13:10

Britanski mediji izvještavaju o sumnji na još jedan novi slučaj trovanja opasnim nervnim gasom u Salisburyju. Pokažu li se sumnje opravdanima, bio bi to peti je takav slučaj u samo nekoliko tjedana. Vijest o novom trovanju dolazi, inače, samo par dana nakon što je lokalna policija postavila kordon pred restoran u kojem su se, navodno, otrovali bivši ruski špijun i njegova kćer.

Ovaj put postoji i svjedok koji je, doduše, želio ostati anoniman. Tvrdi kako je u ovom najnovijem slučaju riječ o beskućniku koji je, kad ga je on zadnji put vidio, sjedio na podu pri punoj svijesti i najnormalnije razgovarao.

Osim toga, kaže kako je na mjestu trovanja vidio bolničara koji je na sebe navlačio zaštitno odijelo dok se drugi na beskućnika derao da se ne smije micati te da mora ostati sjediti na podu. Svi policajci koji su bili na terenu nosili su gumene rukavice. Kad je napravio drugi krug oko kvarta na mjestu zločina već je pristigao čitav jedan policijski kordon.

Incident se dogodio na starom mjestu

Intervenciji je svjedočio i 41-godišnji lokalni izdavač. „Hodao sam središtem grada i vidio vozila hitne pomoći te policijska vozila koja su zatvorila uži centar grada. „Osim vozila hitne pomoći i vatrogasnih kola, ulice su bile prepune policije“, svjedočio je. „Sve se to odigralo između restorana Zizzi i Tesca gdje su postavili zeleni šator.“

Podsjećamo, prvi slučaj trovanja novičokom pogodio je Sergeja Skripala, dvostrukog ruskog tajnog agenta koji je radio i za britanski MI6, te njegovu kćer Juliju koji su hospitalizirani nakon što su početkom ožujka pronađeni onesviješteni na klupici u gradu.

Dosad je preminula jedna osoba 

Nakon njih istim su se otrovom intoksinirali i Charlie Rowley te njegova partnerica Dawn Sturgess. I dok se Rowley još uvijek oporavlja u lokalnoj bolnici, njegova je partnerica podlegla posljedicama trovanja.

Lokalna policija javlja kako je središte grada u međuvremenu ponovno otvoreno te da promet funkcionira regularno. Upozoravaju, također, kako građanima više ne prijeti nikakva direktna opasnst od opasnog otrova.

Sergej Skripal

novičok. nervni otrov

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter