Krvavi uskrs

Broj žrtava terorističkih napada na Šri Lanki raste, američki predsjednik na Twitteru napravio nevjerojatan gaf


Mia Mitrović
21.04.2019.15:00
Broj žrtava terorističkih napada na Šri Lanki raste, američki predsjednik na Twitteru napravio nevjerojatan gaf
REUTERS/Dinuka Liyanawatte

Mia Mitrović
21.04.2019.15:00

Nakon što je početkom Velikog tjedna svijet zanijemio promatrajući buktinju koja proždire 850 katedralu Notre Dame, jedan od simbola Pariza i Europe, dočekao nas je krvavi Uskrs u Aziji. Najmanje 185 mrtvih i oko 500 ranjenih trenutna su bilanca osam simultanih napada eksplozivnim sredstvima u crkvama u prijestolnici Sri Lanke, Colombu.

U ranim jutarnjim satima diljem Colomba odjeknule su snažne eksplozije bombi postavljenih na nekoliko crkvi i hotela u glavnom gradu. Nekoliko sati nakon prvih šest eksplozija došlo je do nove eksplozije, u još jednom hotelu. Ubrzo nakon sedme, u Colombu se dogodila i osma eksplozija.

Društvene mreže blokirane 

Nezapamćeni zločin potresao je svijet, a među 185 ubijenih je i dvadesetak stranaca, no među njima nema hrvatskih državljana. U zemlji je na snazi policijski sat koji će trajati dok se situacija ne smiri. Vlada je objavila kako će na nekoliko sati ugasiti društvene mreže, Facebook i WhatsApp kako se njima ne bi širile dezinformacije o napadima.

REUTERS/Dinuka Liyanawatte

Za sada još nitko nije preuzeo odgovornost za napade, no svjetski mediji javljaju da je šef šrilankanske policije prije deset dana izdao upozorenje o mogućem napadu bombaša na crkve. U upozorenju stoji da teroristička organizacija NTJ (National Thowheeth Jama'ath) planira izvesti samoubilačke napade, ciljajući na istaknute crkve kao i na indijsko veleposlanstvo u Colombu. Ista radikalna islamistička skupina lani se povezivala s uništavanjem budističkih spomenika.

Trump širi lažne vijesti 

Napade je osudio poglavar katoličke crkve Papa Franjo nazvavši ih 'okrutnim nasiljem', a dodao je da je u mislima sa stradalima i njihovim obiteljima.

Veliki gaf u svom tvitu kojim je htio izraziti sućut stradalima napravio je američki predsjednik Donald Trump.

"U ime čitavog američkog naroda izražavam iskrenu sućut narodu Šri Lanke gdje je u strašnim terorističkim napadima ubijeno najmanje 138 milijuna ljudi i ranjeno još 600. Spremni smo pomoći", napisao je Trump. Petnaest minuta kasnije, novim je tvitom čestitao Uskrs, ali gaf nije ispravio.

Ispravljen je oko sat vremena kasnije. Toliko o fake newsu.

terorizam

Šri Lanka

Krvavi Uskrs

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter