E, MOJ CRNI LABUDE KAD HDZ-A NE BUDE

Brutalno ismijavaju savjetnika premijera za potop HDZ-a na Europskim izborima. Za*ebancija je otišla toliko daleko da i Hasanbegović svog crnog labuda za utrku ima


Matej Devčić
27.05.2019.11:20
Brutalno ismijavaju savjetnika premijera za potop HDZ-a na Europskim izborima. Za*ebancija je otišla toliko daleko da i Hasanbegović svog crnog labuda za utrku ima
Ilustracija/ Foto: Denis Jerkovic / Goran Mehkek ( Cropix

sažeto

Termin "crni labud" kojim je Kopal opisao potop HDZ-a ima svoje značenje, a njega je popularizirao profesor financija i bivši mešetar s Wall Streeta Nassim Nicholas Taleb


Matej Devčić
27.05.2019.11:20

Robert Kopal, HDZ-ov glavni analitičar i savjetnik premijera Andreja Plenkovića, prilikom komentiranja rezultata Europskih izbora i popriličnog lošeg rezultata za HDZ kazao je kako se dogodio crni labud.

"Dogodilo se što se rijetko događa, a to je crni labud. To kad se dogodi, ljudi traže kojekakva rješenja zašto se to dogodilo, obzirom na odstupanje od istraživanja. Oko 90 do 95 posto naših istraživanja se poklapalo s ovim rezultatima. Kad se pogleda Europu, događa se puno teško predvidljivih stvari.

HDZ-u se to nažalost dogodilo, glasovi su se disperzirali na jako puno fronti. Bile su 33 liste, izlaznost koja je 20 posto nadmašila izlaznost 2013.", kazao je Kopal, ujedno i voditelj HDZ-ove kampanje za Europske izbore.

Srdjan Vrancic / CROPIX

Što znači termin crni labud?

Što je zajedničko događajima poput 11. rujna, ekonomske krize i pojave računala? Teorija "crnog labuda". Inače, "crni labud" je metafora za pojave ili događaje koji su potpuno nepredvidivi ili neobjašnjiv, ako koristimo uvriježenu logiku, jer su do "otkrića" Australije, svi labudovi svijeta, onog Europskog, bili bijeli.

Naime, smatralo se da je šansa da se pronađe crni labud ravna nuli, sve dok se to nije dogodilo 1967. u Australiji. Ovaj termin popularizirao je profesor financija i bivši mešetar s Wall Streeta Nassim Nicholas Taleb koji se u knjizi koja dijeli naziv s terminom bavi ovim fenomenom. Termin "crni labud" najčešće se koristi i u financijskom sektoru te se veže i uz padove burze te neočekivane promjene na financijskim tržištima. 

Je li HDZ-u zaista za sve kriv "crni labud"?

Premijer Andrej Plenković u svojim istupima nakon izbora nije spominjao termin "crni labud", ali je izrazio nezadovoljstvo rezultatom. HDZ je osvojio sam četiri mandata, a očekivali su ih pet, čak i šest.

No, sve veća previranja unutar vladajuće stranke te brojne greške dovele su HDZ do ovog rezultata. Europski izbori su, između ostalog, i veliki test za stranke za nadolazeće parlamentarne i lokalne izbore u Hrvatskoj, stoga niti ne čudi tolika uznemirenost u redovima HDZ-a.

Brutalno ismijali Kopala na društvenim mrežama

Kopalove izjave, pak, uvijek privuku pozornost na društvenim mrežama. To se dogodilo i ovaj put, a mnogi korisnici su ga zbog termina "crni labud" brutalno ismijali.

Screenshot

HDZ

Robert Kopal

crni labud

Europski izbori

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter