REKORDI KOJI BRZO PADAJU

Burj Khalifa slavi rođendan ovih dana, ali neće još dugo biti najviši toranj na svijetu: Saudijci uskoro na krovu svijeta


Tomislav Kukec
04.01.2018.12:10
Burj Khalifa slavi rođendan ovih dana, ali neće još dugo biti najviši toranj na svijetu: Saudijci uskoro na krovu svijeta
Reuters

sažeto

Burj će biti opako posramljen kada se svijetu predstavi Jeddah Tower koji će sa svojih 1008 metara visine biti za jednu Zagrebačku katedralu i jedan Vjesnikov neboder viši od dosad najviše građevine


Tomislav Kukec
04.01.2018.12:10

Sa gotovo 830 metara (829,9m), Burj Khalifa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima najviši je toranj na svijetu i najviša umjetna, odnosno građena tvorevina na svijetu. 

Dovršen 2010., Burj je već 2008. izborio svoje mjesto na listi najviših građevina, a u luksuzno zdanje upucane su bezobrazne svote novca. Točnije, oko milijardu i pol američkih dolara. 

Izvorno je neboder trebao nositi ime Burj Dubai, no preimenovan je u čast arapskog vladara i predsjednika UAE Khalifa bin Zayeda Al Nahyana. 

Reuters

Jedinstven neofuturistički kompleks građen je tako godinama, a njegovi su se graditelji ponosili time što će im osigurati mjesto u povijesti arhitekture kao najviša građevina na svijetu. Pa, njihovo oduševljenje sigurno je poprilično splasnulo kada su saznali za planove drugih arhitekata koji u vrlo skoroj budućnosti namjeravaju izgraditi još više građevine i u tom su planu vrlo ozbiljni. 

Sadržaji na 167 katova

Pritom će Burj biti stvarno posramljen kada se, za otprilike dvije godine, svijetu predstavi Jeddah Tower u Saudijskoj Arabiji visok čak 1008 metara, odnosno čak 178 metara više nego Burj. Usporedbe radi, tornjevi Zagrebačke katedrale dosežu 105 metara, a zgrada Zagrepčanke 95. Saudijski toranj tako će od Burja biti viši za jednu katedralu i jedan Vjesnikov neboder, te još malo "kusura". Zapravo, želite li doista zamisliti koliko visok će biti Jeddah, zamislite deset katedrala nanizanih jednu na drugu i bit ćete samo par desetaka metara iznad točnog rezultata. 

GlobalSecurity.org

Pritom graditelji ovog novog svjetskog čuda, koje će ujedno biti i prva zgrada na svijetu koja će visinom probiti granicu od kilometra, sigurno neće propustiti pohvaliti se kako su toranj izgradili za manje novca od Dubaija - "samo" 1.23 milijardi američkih dolara. Na 167 katova ove raskošne zgrade mjesto će pronaći različiti sadržaji, od poslovnih do stambenih, a ne treba sumnjati kako će Jeddah uskoro postati zaštitni znak i turistička atrakcija Saudijaca. 

Tko ima najvećeg?

No, nije Jedahh jedini toranj koji će se u idućih nekoliko godina pohvaliti svojim mjestom na listi najviših građevina na svijetu. Kinezi tako ulažu više od četiri milijarde američkih dolara u projekt poslovnog centra Suzhou Zhongnan Center koji će sa 729 metara postati, kada jednom bude dovršen, najviša građevina u cijeloj Kini. Megagrađevine namjeravaju izgraditi i Malezija (neboder od 700 metara u Kuala Lumpuru), Kina, Indonezija, Šri Lanka... 

Iako je uglavnom riječ o azijskim zemljama, ni Emirati se ne predaju, pa namjeravaju izgraditi u Dubaiju i toranj visok 711 metara. Jedina zapadnjačka zemlja koja se namjerava ubaciti u utrku "tko ima najvećeg" su Sjedinjene Američke Države, no njihov "neboderić" od svega 500-ak metara u Chicagu, iako visok poput pet zagrebačkih katedrala, neće baš impresionirati Saudijsku Arabiju i Emirate. 

Saudijska Arabija

Dubai

visina

arhitektura

Ujedinjeni Arapski Emirati

toranj

neboderi

građevine

Burj Khalifa

Jeddah Tower

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter