NAJGORE JE NA ISTOKU KONTINENTA

Čak petnaest tisuća Afrikanaca dnevno napusti svoj dom zbog sukoba i katastrofa


HINA
06.12.2017.09:30
Čak petnaest tisuća Afrikanaca dnevno napusti svoj dom zbog sukoba i katastrofa
Reuters

sažeto

Zabrinjavajuće brojke su dio izvješća Opservatorija za stanja unutarnjeg raseljavanja koji djeluje pod okriljem Norveškog vijeća za izbjeglice


HINA
06.12.2017.09:30

Oko 2,7 milijuna osoba koje žive na afričkom kontinentu raseljeno je uglavnom zbog sukoba unutar zemlje od siječnja do kraja lipnja, ili 15.000 Afrikanaca dnevno, po izvješću nevladine organizacije IDMC objavljenom u srijedu.

Bježe od sukoba, nasilja i katastrofa

"Te su osobe morale pobjeći iz svojih domova kako bi pobjegle od sukoba, nasilja i katastrofa i to na način da nikada nisu prešle međunarodnu granicu", piše u izvješću Opservatorija za stanja unutarnjeg raseljavanja (Internal Displacement Monitoring Centre - IDMC) koji djeluje pod okriljem Norveškog vijeća za izbjeglice.

Sukobi su krivi za 75 posto zabilježenih novih raseljavanja u Africi tijekom prvih šest mjeseci 2017., po statistikama izvješća.

DR Kongo, Nigerija i Južni Sudan redovito su među pet zemalja najviše obilježenih tim fenomenom. Globalno je istočna Afrika, gdje su raseljavanja rezultat trajnih sukoba poput onih koji pogađaju Somaliju, Sudan i Južni Sudan, regija "koja plaća najskuplju cijenu", bilježi IDMC.

U prvom polugodištu 997.000 novih raseljenih osoba vezano uz sukobe zabilježeno je u DR Kongu, što je više nego u cijeloj 2016., a još 206.000 zabilježeno je u Srednjoafričkoj Republici, četiri puta više nego prošle godine.

nasilje

Afrika

sukobi

raseljavanje

Podijeli članak