foto: svemir izbliza

Cassini završava misiju na Saturn, pogledajte najbolje fotografije koje je snimio u 13 godina


Ružica Matić
13.09.2017.22:00
Cassini završava misiju na Saturn, pogledajte najbolje fotografije koje je snimio u 13 godina
NASA

sažeto

Letjelica Cassini završit će svoju misiju 15. rujna padom na Saturn


Ružica Matić
13.09.2017.22:00

Nakon 17 godina patroliranja Sunčevim sustavom NASA-ina letjelica Cassini ide u zasluženu mirovinu. Svoj put završit će 15. rujna padom na Saturn, u čijoj je orbiti provela većinu svoje misije.

Letjelica Cassini do Saturna je stigla 2004. godine i snimila tisuće fotografija planeta, njegova prstena i brojnih mjeseca.

Iz mnoštva fascinantnih fotografija najživopisnijeg planeta Sunčeva sustava časopis New Scientist odabrao je deset najboljih.

1. Saturnovo sjeverno ljeto

NASA

Serija snimaka iz travnja 2016. prikazuje početak ljetnog solsticija na Saturnovoj sjevernoj hemisferi. Zbog povećane količine sunčevog svjetla stvaraju se izmaglice koje prigušuju plave tonove vidljive tijekom zimskih mjeseci.

2. Saturnovi prsteni

NASA

Cassini je znanstvenicima omogućio prvu priliku da proučavaju sastav i temperaturu Saturnovih prstena  iz orbite. Poznati prsteni debeli su svega 10 metara, a sastoje se od komada leda čija veličina varira od nekoliko mikrona do nekoliko metara. Ova fotografija snimljena je 1,2 kilometra iznad površine Saturna.

3. Encelad i njegovi gejziri

NASA

Prije nego je Cassini stigao do Encelada, šestog Saturnovog mjeseca po veličini, znanstvenici su vjerovali da se radi o potpuno smrznutom svemirskom tijelu. Cassini je snimio gejzire oko Enceladova južnog pola, što ukazuje na to da je ispod ledene kore ocean, a podaci koje je poslao pokazuju da na tom Saturnovom mjesecu postoje sve tvari potrebne za život.

4. Titan

NASA

Iako je smrznut i na njemu nema tekuće vode, i Saturnov najveći mjesec, Titan, potencijalno može podržati život mikroorganizama. Snimke pod infracrvenim svjetlom otkrivaju da Titanova gusta, maglovita atmosfera skriva mora metana.

5. Saturnov šesterokut

NASA

Na Saturnovom sjevernom polu je gigantski šesterokut, promjera gotovo 25.000 kilometara, i taj šesterokut se konstantno vrti. Njegovo pokretanje generira snažna zračna struja zbog koje se svakih deset i pol sati okrene oko ogromne oluje u svojem središtu.

6. Saturnova ruža

NASA

Na ovoj umjetno obojenoj slici vrtloga oko Saturnova sjevernog pola crvena boja označava niske oblake, a zelena boja visoke. Ovaj ogromni uragan, promjera oko 4000 kilometara,  vrti se oko Saturnova sjevernog pola tijekom cijele godine, ali još ne znamo što ga pokreće.

7. Daphnisovi valovi

NASA

Saturnov mjesec Daphnis promjera je svega osam kilometara, no radi valove. Kako se Daphnis okreće oko Saturna, njegova gravitacija stvara valove u prstenima. Neke čestice  iz prstena lijepe se za minijaturni mjesec stvarajući greben oko njegova ekvatora.

8. Titan, Diona i prsten

NASA

Saturn ima 62 mjeseca. Na ovoj slici vidimo dva, Titana i Dionu, u poziciji ispred Saturnova prstena. Titan je jedini mjesec s atmosferom, a čini ju gusti smog narančaste boje. Diona je prekrivena ledom, a Cassini je otkrio da bi ispod leda mogao biti vodeni ocean. 

9. Saturn u kontrasvjetlu

NASA

U lipnju 2013. Cassini je snimao Saturn iz pozicije na kojoj taj planet zaklanja Sunce, a svjetlo se probija kroz njegove prstene. Ova slika mozaik je iz 141 takve fotografije. 

10. Pogled na Zemlju sa Saturna

NASA

Malena točka ispod Saturnova prstena označena strelicom je naš planet. Ovako Zemlja izgleda s udaljenosti od 1.44 milijarde kilometara. S obzirom da neće biti slične svemirske misije u skoroj budućnosti, ovakvu sliku još dugo nećemo moći vidjeti. 

Cassini

Saturn

Podijeli članak