zaprijetio i tužbom

Slovenski premijer odlučan u Zagrebu: Nećemo poticati incidente, ali arbitražu počinjemo provoditi


Ružica Matić
19.12.2017.15:40
Slovenski premijer odlučan u Zagrebu: Nećemo poticati incidente, ali arbitražu počinjemo provoditi
Boris Kovacev / CROPIX

sažeto

Cerar je kazao da je došao u Zagreb jer 29. 12. ističe rok za implementaciju arbitražne odluke


Ružica Matić
19.12.2017.15:40

Slovenski premijer Miro Cerar na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon trosatnih razgovora s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima rekao je da dvije zemlje nisu približile stajališta o rješavanju graničnog spora. 

"Slovenija jedini mogući put vidi u tome da se poštuje arbitražna odluka i da je zajedno implementiramo tamo gdje je potrebna suradnja. Arbitražna odluka je nedjeljiva cjelina i moramo je poštovati. Ima dvije različite dimenzije, jedna je na moru, gdje je Arbitražni sud potegnuo vrlo jasnu liniju. A potpuno je drugačija situacija na kopnenom dijelu granice, gdje je potrebno oblikovati zajedničku mještovitu komisiju koja će provesti markaciju granične linije. Postoji prostor za manje međusobne prilagodbe, koje ćemo primijeniti u sklopu te arbitražne odluke", rekao je Cerar. 

Cerar je rekao kako razumije stajalište premijera Plenkovića da ta odluka za Hrvatsku nije obvezujuća, ali se s njome ne može složiti. "Slovenija smatra da je odluka obvezujuća za obje države i da se mora implementirati", rekao je Cerar te spomenuo i moguću tužbu protiv Hrvatske.

"Proučavamo mogućnost pravnih sredstava ako Hrvatska ne bude poštovala odluku. To ovisi o postupanju Hrvatske", rekao je Cerar. O tužbi će, dodao je, odlučivati slovenska vlada. 

Cerar je kazao da je došao u Zagreb jer 29. 12. ističe rok za implementaciju arbitražne odluke. Naglasio je da Slovenija neće poticati nikakve incidente, ali će početi provoditi arbitražnu odluku u onom dijelu u kojem to može sama, javlja Hina.

Plenković: Tužba nije dobar put

Hrvatski je premijer rekao je kako je granica za Hrvatsku "otvoreno pitanje". Naglasio je kako ona mora biti određena na način da je mogu prihvatiti obje zemlje i oba parlamenta, te stoga smatra da je potrebna neka mjera fleksibilnosti. Pleknović je izjavio je kako "u supstanci postoji visok stupanj usuglašenosti o tome kako bi granica trebala izgledati".

Kazao je i da je Hrvatska predložila Sloveniji pravni okvir za rješavanje pitanja granice na moru i kopnu.

Ona bi uključivala pet elemenata: kopno, more, režim plovidbe, formiranje mještovitog povjerenstva koje bi se bavilo bitnim aspektima identifikacije i demarkacije granice i potom ratifikaciju u parlamentima.

"Želimo da stručnjaci nastave razgovor i da izbjegavamo bilo kakve jednostrane poteze", rekao je hrvatski premijer. Plenković je rekao kako smatra da tužba nije dobar put, te da ona nema niti pravnog temelja, piše Hina.

Andrej Plenković

arbitraža

granica

Piranski zaljev

Miro Cerar

Podijeli članak