jeste li čuli za sindrom fali-ti-jedan-papir?

Cijela regija, od malog čovjeka do predsjednice, muči se s najgorom birokratskom noćnom morom. Čini se da je napokon pronađen lijek za 'FTJP'!


Daniel Radman
08.01.2019.12:55
Cijela regija, od malog čovjeka do predsjednice, muči se s najgorom birokratskom noćnom morom. Čini se da je napokon pronađen lijek za 'FTJP'!
Ilustracija / Tomislav Kristo / CROPIX

sažeto

Htjeli smo kupiti avione, pa shvatili da ne ide, sve zato što državni vrh, kao, nije vidio jedan papir


Daniel Radman
08.01.2019.12:55

U Hrvatskoj, a i šire, u cijeloj regiji, prilično se udomaćila ona neformalna skraćenica 'FTJP' koja oslikava našu svagdašnju borbu s birokracijom. 'FTJP', ako kojim slučajem niste upoznati, akronim je za 'fali-ti-jedan-papir'. No, pokazalo se da građani nisu jedini kojima zafali papir u važnom trenutku, s papirima sve više problema imaju i političari ili institucije same koje bi se s tim istim političarima trebale baviti.

Evo, u listopadu je buknula afera 'elitna prostitucija', a iz DORH-a je nekim čudom nestao spis u kojem su se, navodno, nalazili podaci o tadašnjem zamjeniku ravnatelja policije Milijanu Brkiću. Na njega je pala sumnja javnosti da je 'probio' tajne mjere nadzora svodnika u lancu elitne prostitucije, on je to, kao i njegov odvjetnik, oštro demantirao, ali je, k vragu, izostao taj papir kojim bi to i potvrdio. Ako je vjerovati njemu, on je bio žrtva sindroma 'FTJP' kojim bi maknuo svaku sumnju, ako je vjerovati sumnjama medija proizlazi da od istog sindroma nisu pošteđene ni same institucije poput Državnog odvjetništva.

Kako smo došli do otkrića

Nikola Vilic / CROPIX

No, aktualni primjer, nabavka 500 milijuna dolara vrijednih izraelskih aviona, pokazao je koliki su stvarni razmjeri 'nedostatka jednog papira'. Kada je u javnost procurila informacija da su Amerikanci u ured predsjednice, premijera i ministarstva obrane poslali spis s popisom prepreka za kupnju izraelskih aviona uvidjeli smo da 'FTJP-a' nisu pošteđeni ni predsjednica, ni premijer, ni ministar obrane. Svi su se čudom čudili kako im taj papir nedostaje. Da ironija bude veća, spomenuti američki dokument je u slengu nazvan 'non-paper'.

Ako ste mislili da ne postoji rješenje za ovaj sindrom – kako bi ga bilo, kad od njega pati i mali čovjek, i državni vrh, i državne institucije – brigadir HV-a Željko Ninić, inače član povjerenstva za nabavku aviona, ponudio je senzacionalno otkriće kojim bi se mogao izliječiti ovaj kroničan problem Hrvata.

'Ja vjerujem u Boga, u papire ne vjerujem', izjavio je Ninić o tom 'ne-papiru', pa se na osnovu njegovog otkrića ni jedan Hrvat više ne mora znojiti kad stigne pred šalter. Čim vas službenik upozori na 'FTJP', samo se sjetite Ninićevih riječi, i problem će biti riješen. Sve što mu treba odgovoriti su čarobne riječi: 'Ja vjerujem u Boga, u papire ne vjerujem'.

Milijan Brkić

papir

Željko Ninić

spis

dokument

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter