VIŠE NISU ISPLATIVI?

Čim je zakon zabranio ubijanje pasa, na prodaju stavljena dva najzloglasnija hrvatska šinteraja


HINA
13.01.2018.22:15
Čim je zakon zabranio ubijanje pasa, na prodaju stavljena dva najzloglasnija hrvatska šinteraja
Profimedia

sažeto

Oba su skloništa aktivistima za spas životinja bila itekako poznata: Cerje je svojevremeno bilo najozloglašeniji šinteraj u našoj zemlji


HINA
13.01.2018.22:15

Ni tri mjeseca nakon što je na snagu stupio novi zakon koji zabranjuje ubijanje životinja u skloništima, prodaju se dva šinteraja. Riječ je o Tip-tipu iz Vinkovaca i Pokupskom Cerju u Zagrebačkoj županiji. Oba su skloništa aktivistima za spas životinja bila itekako poznata: Cerje je svojevremeno bilo najozloglašeniji šinteraj u našoj zemlji, zbog kojeg su se pisale prijave, organizirali prosvjedi, a poslovanje im je češljao i DORH. Tip-tip je također bio poznat po lošem: mediji su lani objavili da su psi u tom skloništu zapušteni i da se međusobno napadaju i teško ozljeđuju, a aktivisti su upozoravali da je situacija takva godinama, javlja Jutarnji list

Oglas o prodaji Pokupskog Cerja navodi da se nudi sklonište s ambulantom i stambenim prostorom, koje se prostire na zemljištu od 40.000 četvornih metara. Koji je razlog prodaje, kao i koju cijenu traži vlasnik Predrag Baraba, nismo uspjeli doznati - Baraba je mailove novinarke Jutarnjeg ignorirao, na telefon se tijekom dana nije javljao, što i ne čudi, jer tijekom svoje karijere voditelja šinteraja u Cerju medije nikad nije volio pretjerano.

Premda je Baraba koncesiju za zbrinjavanje napuštenih životinja s ulica Velike Gorice izgubio 2015. godine, a za Sisak je prestao raditi sa zadnjim danom prošle godine i nije se javio na njihov natječaj, ipak je imao nekoliko ugovora s okolnim općinama, među kojima je i Kravarsko. Zadnji financijski podaci za Cerje su iz 2014. godine i pokazuju da su te godine uprihodili 10 posto manje sredstava nego godinu prije. No, iznos je i dalje bio visok: ambulanta i šinteraj zaradili su više od milijun kuna.

Pitanja bez odgovora

U ovom je trenutku u skloništu smješteno desetak napuštenih pasa. Prodaja šinteraja nije objavljena na njihovoj web stranici, nego na Facebook stranici Sklonište Pokupsko Cerje - volonteri. Njihova je objava izazvala veliko zanimanje, no mnoge je zabrinula sudbina životinja koje su trenutačno u Cerju i pitali su što će biti s njima ako budući kupac odluči da neće nastaviti posao. Na to pitanje nema odgovora.

Što se Tip-tipa tiče, vlasnik Ilija Stević kaže za Jutarnji da ne bi htio otkriti iznos koji traži za šinteraj. Dodaje da bi onome tko kupi šinteraj darovao i veterinarsku ambulantu, koja je u njegovu sastavu. Nešto interesa za kupnju ima, kaže, ali još čeka pravu ponudu. No, negira da se na prodaju odlučio jer posao više nije isplativ.

No, aktivisti smatraju da se oba skloništa prodaju jer takozvani šinteraj biznis više nije profitabilan.

- Ovi potezi pokazuju koliko je bilo nužno donošenje novog Zakona o zaštiti životinja koji ne samo da će spriječiti ubijanje napuštenih životinja u skloništima, nego je moguće i da će zaustaviti profitiranje na njihovoj smrti. Očekujemo da lokalne zajednice iskoriste i primijene što prije nove pozitivne odredbe Zakona, što će rezultirati smanjenjem napuštanja i dugoročnom uštedom u zbrinjavanju napuštenih životinja - kaže Luka Oman iz Prijatelja životinja.

psi

ljubimac

azili

šinteraji

Tip Tip

Pokupsko Cerje

no-kill

Podijeli članak