'Pseća mafija'

Čopori pasa lutalica svakodnevno ozljeđuju ljude. Grad nudi odštetu, no pojedinci su u tome prepoznali dobru zaradu. Zvuči bizarno, ali neki drže vilice pasa u zamrzivačima, kako bi lažirali ugrize


Mia Mitrović
24.01.2019.14:00
Čopori pasa lutalica svakodnevno ozljeđuju ljude. Grad nudi odštetu, no pojedinci su u tome prepoznali dobru zaradu. Zvuči bizarno, ali neki drže vilice pasa u zamrzivačima, kako bi lažirali ugrize
Duško Kliček/Cropix

sažeto

Samo u prvih šest mjeseci prošle godine, na meti pasa lutalica našlo se više o 1.300 Beograđana


Mia Mitrović
24.01.2019.14:00

Jedna od posebnih znamenitosti Beograda o kojoj se rijetko priča psi su lutalice koji slobodno šeću gradom u velikim ili manjim čoporima. Po broju pasa lutalica srpska metropola drži rekord u ovom dijelu Europe, a točnu populaciju teško je utvrditi jer su stalno u pokretu. Pseći čopori u centru navikli su na gradsku vrevu, gužvu i turiste pa su iznimno miroljubivi i druželjubivi.

Nije rijetkost da vam vođa čopora priđe ako mu se svidite, upozna vas s ostatkom družbe koja vas potom slijedi svuda po gradu. Ako uđete u kafić, čekat će vas ispred i slijediti do idućeg pa nema druge nego da svratite u obližnju Ideju ili Maksi diskont i počastite ih psećim slatkišima.

Najčešće napadaju djecu i starce

Međutim, pseći čopori u kvartovima izvan centra grada i u prigradskim naseljima, sasvim su druga priča i uopće nisu tako bezopasni. Oni se ponašaju gotovo kao u divljini, napadaju ljude, grizu ih i nanose im ozbiljne ozljede. Najčešće mete napada su im djeca i starci što stvara ozbiljan sigurnosni problem.

To nam je potvrdila i Beograđanka Marija (53). Njenog oca Ljubomira (85) na području općine Čukarica prije nekoliko tjedana izgrizla su tri divlja psa.

„Napali su ga kada se vraćao iz trgovine. Okružili su ga i počeli ujedati. Moj otac je star i jedva se od njih obranio. Kada sam vidjela što su mu napravili s nogom, šokirala sam se“, govori Marija i pokazuje nam fotografiju potkoljenice njena oca na kojoj se mogu vidjeti ozbiljni ugrizi.

100posto

Na meti pasa lutalica samo u prvih šest mjeseci 2018. bilo je čak 1.338 građana, a u prosjeku se u Beogradu i okolici bilježi jedan do dva slučaja dnevno. Grad se s problemom agresivnih pasa lutalica bori izgradnjom prihvatilišta, edukacijom građana, a provodi se i besplatna čipizacija i sterilizacija. U slučaju ugriza, građani imaju i pravo na odštetu u iznosu od oko 200 do 1000 eura, što u Srbiji s obzirom na standard, nije malen novac. U samo dvije godine, piše Blic, u Beogradu je podignuto više od 1.500 tužbi i zahtjeva za odštetu.

„Nakon napada odvezla sam oca u bolnicu, a oni su odmah kontaktirali Veterinu Beograd. Njima sam morala pokazati pse koji su mi napali oca. Jednog od njih su uspjeli uloviti. Ispostavilo se da je registrirani pas lutalica i potom je odveden u azil gdje će ostati do daljnjeg“, objašnjava nam Marija te dodaje kako je u Srbiji ubijanje pasa, čak i onih dokazano opasnih poput ovog koji joj je izgrizao oca, strogo zabranjeno. Sličan zakon na prijedlog ministra Tolušića izglasan je i u Hrvatskoj krajem 2017. Zbog ozljeda noge koje su prilično ozbiljne, Marija je odlučila predati zahtjev za odštetom i tužiti grad.

100posto

Vilice pasa u zamrzivačima?

„Uz zahtjev sam priložila izjavu s liječničkim nalazima Urgentnog centra i infektivne klinike te slike ozljede. Nakon što prođe zakonski rok od tri mjeseca, tužit ćemo grad, no odštetu ćemo čekati neko vrijeme. Postoji i varijanta zahtjeva za odštetom bez tužbe koja se isplaćuje u kraćem roku, no iznos je značajno manji, oko 200 eura pa idemo na tužbu. Dio će dobiti odvjetnik, no nama će ostati oko 100 000 dinara (848 eura)“, objašnjava Marija koja kaže da su uvjeti za dobivanje odštete sada postroženi jer je bilo zlouporaba.

Srpski mediji ovakvu vrstu prijevare nazvali su 'psećom mafijom'. Kako ne postoji jedinstven registar svih slučajeva ugriza pasa na području čitave Srbije, događa se da isti ugriz bude prijavljen u Beogradu, a potom u Novom Sadu, Nišu ili Subotici jer je gotovo nemoguće utvrditi gdje se napad stvarno dogodio jer svi gradovi u Srbiji imaju sličan problem.

Damir Glibušić/CROPIXMnogi prijavljuju ugrize kućnih ljubimaca pod napade pasa lutalica, a ima i onih koji padove, lomove i povrede koje veze nemaju sa psima prijavljuju kao ugrize pa trenutno vlada popriličan kaos. Nedavno je reagirao i zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić (SNS). On je medijima iznio prilično bizarnu teoriju da kako bi prevarili sud, neki građani u hladnjacima drže vilice pasa koje koriste da bi se s njima grizli i nanijeli ozljede pa potom tražili odštete!?

„Кada pogledate pojedinačne slučajeve, vidite da su to isti odvjetnici, suci i navodne žrtve. Zvuči bizarno, ali pojedinci imaju vilice pasa koje drže u zamrzivačima. Po pitanju ovog problema, inicirat ćemo izmjenu zakonskih propisa, a kao grad ubuduće ćemo se osigurati kod osiguravajućih društava. Oni će utvrđivati što se točno dogodilo i to će biti jedna od kratkoročnih mjera kako ne bi odlazile pare iz budžeta“ kazao je Vesić.

Ljudski faktor

Procedura nalaže da se životinja odgovorna za napad odvede u karantenu pa promatranje i socijalizaciju, a potom u azil na pokušaj udomljavanja. Međutim, često se događa da se žrtve ne sjećaju izgleda pasa, ne javljaju se na telefon koji su ostavili za kontakt kako bi prepoznali životinju, a fotografije koje u zahtjevu prilažu prikazuju bezazlene ogrebotine (što, svakako nije u pitanju u slučaju oca naše sugovornice).

Emica Elvedji/Cropix

No, kao što je ispričala Marija, u slučaju da je životinja prepoznata, njeno hvatanje je uspješno u 80% slučajeva. U problemu koji Beograd ima sa psima lutalicama ključan je ljudski faktor. Usprkos trudu Veterine Beograd kao i mnogih ljubitelja pasa-volontera, stalno se pojavljuju nove i nove životinje jer nemarni vlasnici ne steriliziraju svoje ljubimce, a oni još gori ih napuštaju pa se priključuju čoporima.

Ipak, određeni pomaci se vide jer grad ulaže velike napore da stvar stavi pod kontrolu, a u tijeku je besplatna sterilizacija svih pasa. Kao što smo rekli na početku, nisu svi beogradski 'avlijaneri' opasni, a ako vidite psa lutalicu s plavom ogrlicom koja ima bijelu gumenu kopču, slobodno ga možete pomaziti. To su 'službeni' gradski psi.

Oni su prošli CNR program, odnosno sterilizirani su, cijepljeni i čipirani. Prošli su dresuru i socijalizaciju kojom je utvrđeno da nisu opasni za okolinu. Njih slobodno možete pomaziti, nahraniti, dati im vode ili čak udomiti. Jer pas je ipak čovjekov najbolji prijatelj kojemu treba samo malo nježnosti i ljubavi.Cropix

Beograd

psi lutalice

pseća mafija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter