Što se to krčka u ličkoj kuhinji?

Dado koalicijskim partnerima 'nosi teglice meda', Karlo kaže da s njim ne bi ni mrtav, a Dabo mudro šuti


Mia Mitrović
19.03.2019.17:00
Dado koalicijskim partnerima 'nosi teglice meda', Karlo kaže da s njim ne bi ni mrtav, a Dabo mudro šuti
Mehkek/Todorić/Fajt/CROPIX

Mia Mitrović
19.03.2019.17:00

U ličkoj političkoj kuhinji ovih se dana, izgleda krčka poseban specijalitet. Aktualni župan Darko Milinović koji je usprkos optimističnim prognozama izgubio izbore vodi pregovore sa svojim ljutim oponentom Karlom Starčevićem. Mediteranski začin ovoj nesvakidašnjoj političkoj kuhinji dodaje gradonačelnik Novalje Ante Dabo. Hoće li kuhinja rezultirati specijalitetom ili bljutavom splačinom, saznat ćemo uskoro.

Iz tabora trojice mogućih ličkih trijumvira pristižu čudne poruke, a politički se rush u Lici nakon izbora zahuktava. U ponedjeljak je objavljeno priopćenje kojeg navodno supotpisuju Milinović i Starčević, a u njemu se spominje mogućnost zajedničke suradnje za dobrobit županije. Mogućnost suradnje svojim je priopćenjem podržao i gradonačelnik Novalje. Ako se dvojica gradonačelnika i župan dogovore, u skupštini bi mogli imati većinu jer raspolažu sa 17 mandata, dok ih HDZ s SDSS-om ima 16.

Dado, Karlo i dvije teglice meda

U utorak je došlo do novog plot twista. Portal Slobodna Lika objavio je reakciju gospićkog gradonačelnika Karla Starčevića u kojoj tvrdi da s Milinovićem ne bi koalirao 'ni mrtav' što je i logično jer je svoju kampanju uvelike bazirao na antimilinovićevskoj retorici.

Ronald Gorsic / CROPIX

"Nije prvi puta da Milinović baca spinove i laži o zajedničkim priopćenjima, gdje izmišlja i vodi vodu na svoj mlin, nakon političkog debakla. Točno, je došao je u moj ured Darko Milinović i razgovarali smo u četiri oka. Mogu samo reći da s Milinovićem ne bi niti mrtav išao u koaliciju, rekao je Starčević koji je opovrgao da je bilo kakvo zajedničko priopćenje s Milinovićem napravio i potpisao, i u svome stilu rekao da je Dado došao s dvije teglice meda", kazao je Karlo Starčević, a prenosi ga Slobodna Lika.

Isti portal piše kako je vijest o mogućoj suradnji 'tipični spin Darka Milinovića' te da mu ovo nije prvi put da igra takvu prljavu igru. Ako podrži Milinovića, Starčeviću će top biti političko samoubojstvo jer je glasove na izborima dobio zbog antikampanje protiv aktualnog župana, zaključuje Slobodna Lika.

Prijatelji i neprijatelji

Starčevićeva podrška Milinoviću bila bi ravna čudu jer je iza dvojice političara dugačka povijest međusobne netrpeljivosti. Milinoviću je Starčević bio trn u oku i pokušao ga je rušiti kao gradonačelnika. Hoće li se ovoga puta dvojica ljutih rivala ujediniti protiv zajedničkog neprijatelja, HDZ-a, doznat ćemo uskoro.

Ronald Goršić/CROPIX

U kratkom razgovoru, lički župan ponovno je bio optimističan, baš kao i posljednji puta kada smo s njim razgovarali uoči izbora. Njegov optimizam tada se pokazao neopravdanim, no ovoga puta će možda imati razloga za slavlje. 

"Jučer sam razgovarao s Karlom. Imali smo korektan sastanak. Svima nam je u interesu da proračun prođe. Bura promjena ga je također podržala, a vjerojatno će ga podržati čak i HDZ jer je to za dobrobit županije. Vidjet ćete, sve će biti dobro", kazao nam je lički župan koji se nemalo začudio kada smo mu spomenuli Starčevićevu izjavu u kojoj je ustvrdio da s njim koalirati neće ni mrtav te da nikakvo priopćenje s njim nije potpisao.

Koga svrbi, nek se češe

"Kada je to rekao? To je možda neka stara izjava. Zajedno smo potpisali priopćenje, a sastavila ga je jedna njegova bliska suradnica", otkrio nam je Milinović.

Kako bismo doznali više, kontaktirali smo i drugu dvojicu mogućih trijumvira, no do zaključenja ovog teksta, nisu nam se javili.

Kritičari ovog nesvakidašnjeg braka iz interesa smatraju da će on označiti političku smrt ne samo gradonačelnika Gospića Karla Starčevića, već i gradonačelnika Novalje kojem će se na idućim izborima građani osvetiti zbog podrške Milinoviću.

Ronald Gorsic / CROPIX

"Situacija je sasvim suprotna. Onaj tko s HDZ-om bude sastavljao većinu, taj je politički mrtvac. Mnogi su u Lici protestno glasali protiv HDZ-a i ti su glasovi išli Milinovićevoj listi, Buri promjena i Karlu Starčeviću pa bi bilo logično i da oni sastave vlast u županiji bez HDZ-a. Koga svrbi, nek se češe", kazao nam je jedan dobro upućeni izvor.

Tri tenora

Naš bi zadnji izvor mogao biti u pravu jer je koalicija HSP-a i HDZ-a gotovo pa neizvediva. Razlog su ideološka pitanja. HSP i gospićki gradonačelnik stoje mnogo desnije od HDZ-a, a osobito od njegovih županijskih koalicijskih partnera, SDSS-a, HSS-a i HSU-a koji su članovi lijevo-liberalne Amsterdamske koalicije. Koaliciju s HSP-om oni mi vrlo vjerojatno momentalno napustili. Pred gospićkim je gradonačelnikom zato veoma teška odluka, a ni HDZ-u nije lako. 

Goran Mehkek / CROPIX

Druga je opcija koalicija HDZ-a sa SDSS-om i Burom promjena Ante Dabe. Treći i najmanje vjerojatan je scenarij u kojem Plenković oprašta sinu razmetnome' i prima Darka Milinovića natrag u HDZ.

Četvrta opcija u kojoj dugogodišnji neprijatelji, Milinović i Starčević zakopavaju svoje ratne sjekire, udružujuu se s Dabom i time ponižavaju Andreja Plenkovića pred izbore za Europarlament zvuči najuzbudljivije. Takvu pjesmu tri lička tenora bit će zabavno poslušati. 

 

Darko Milinović

karlo Starčević

izbori u Lici

Ante Dabo

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter