amerima trebalo tri mjeseca da osude el chapa

'Dajem glavu da bi nama za isto trebalo deset godina. A nakon desete godine više se nitko i ne sjeća koji je povod za postupak'


Daniel Radman
13.02.2019.19:00
'Dajem glavu da bi nama za isto trebalo deset godina. A nakon desete godine više se nitko i ne sjeća koji je povod za postupak'
Ilustracija / Vlado Kos / CROPIX

sažeto

Postoji engleska izreka 'Justice delayed is justice denied', odgoda je zapravo negiranje pravde, kaže nam profesor Josip Kregar


Daniel Radman
13.02.2019.19:00

Iz SAD-a nam stižu vijesti sa suđenja El Chapu, nije trajalo ni tri mjeseca a zloglasni narkoboss već je dočekao presudu. Ako se osvrnemo na naše pravosuđe, takvi ekspresni postupci – pogotovo u ovakvim, velikim slučajevima - mogu se smatrati čistom fantastikom i nije pretjerano reći da su kod nas potrebne godine za ono što Amerikancima trebaju mjeseci. A evo, i na aktualnom primjeru presude 'Daruvarcu' sve vodi tome da će i ono za što smo mislili da je gotovo vjerojatno ići ispočetka. I nije to prvi put.

Je li kod nas doista nemoguće prekopirati američku efikasnost? U redu, imamo različit pravni sustav, no je li baš to glavni razlog tromosti hrvatskog sudstva?

Kregar: Neodlučnost sudaca glavni je uzrok sudskih maratona

Bruno Konjevic / CROPIX

'I kod nas takve situacije mogu već danas biti zamislive, zakonski su moguće, ali sucima nedostaje odlučnosti, a nedostaje i volje svih sudionika procesa da se to okonča što brže', kaže nam Josip Kregar, nekada dekan pravnog fakulteta i predsjednik saborskog odbora za pravosuđe.

'Kod jasnog činjeničnog stanja nema potrebe oklijevati. No, na žalost, ovdje i dalje postoji raširena praksa da, štiteći sebe, suci dozvoljavaju razne zahtjeve, najčešće obrane, koji bitno odugovlače suđenje i čine ga pomalo besmislenim. Nitko se nakon desete godine suđenja ne sjeća više što je bio povod za postupak', slikovito nam dodaje.

Koja je posljedica toga? Osim što građani gube vjeru u pravednost pravnog sustava, tu je i problem generalne prevencije. Smisao kažnjavanja je da svi shvate da je nešto kažnjivo, i da će, ako to isto učine, i sami biti kažnjeni.

Odgoda znači negiranje pravde

Ilustracija / Mario Todoric / CROPIX

'Postoji engleska izreka 'Justice delayed is justice denied', odgoda je zapravo negiranje pravde. Ako kazna izostane zbog protoka vremena, onda nema nikakve generalne prevencije', ističe Kregar.

Ipak, dodaje je u procesu 'smjena generacije' sudaca, što nam može dati određeni optimizam da se kroz neki srednji rok sudski postupci svedu na razumniju i prihvatljiviju mjeru.

'Ono što nam treba je da te nove generacije pokažu hrabrost. Kod nas se kao mantra ponavlja da 'izmijenit ćemo zakon pa će se sve popraviti'. Zakonske mogućnosti već sad postoje. Prema tome, sudovi imaju mogućnosti, imaju mandat, ovlaštenje i društveni zahtjev biti brži, poručuje Kregar.

El Chapo u Hrvatskoj: 'Dajem glavu ako bi išlo ispod 10 godina'

Ilustracija / Damjan Tadic / CROPIX

Pokušali smo rekonstruirati situaciju što bi se dogodilo da se El Chapu sudilo u Hrvatskoj, a s obzirom da se radi o čistom nagađanju to nam je pod uvjetom anonimnosti prokomentirala osoba iz pravosudnih krugova koja godinama 'ispija kave' s hrvatskim sucima.

'El Chapo u Hrvatskoj? Ne bi išlo ispod 10 godina, to bih skoro mogao garantirati i glavom. I još bi mnogi rekli da sam optimističan. Pa na županijskom sudu imaš procese iz sredine 80-ih', kaže nam.

Ono što je pričao Kregar – da je ključni problem je neodlučnost sudaca potvrđuje i on, makar će reći da ima dobrih sudaca, iako su u manjini.

'Imaš onih koji se znaju postaviti, kad mu kreneš sra.. s odgodama, najprije će ti opalit 5.000 kuna kazne zbog razvlačenja, a onda zaprijetiti i pritvorom. Zašto to ne rade drugi? Zato što si čuvaju svoje fotelje. Ne žele se zamjeriti s odvjetnicima, tužiteljima, nikad ne znaš - ili još gore ako znaš - tko ima kakav utjecaj u Državnom sudbenom vijeću, a to im je, uglavnom, najvažnije jer ih DSV imenuje, razrješuje i premješta', pojašanjava nam.

Druga stvar zbog koje kod nas postupci postaju maratonski su drugostupanjski sudovi.

'Nama drugi stupanj rijetko donese presudu, najčešće je ponište i vrate na prvi stupanj, iako drugostupanjski sudovi na osnovnu iskazanih dokaza mogu i sami donijeti presudu ako se ne slažu s prvim stupnjem. Ali, ni oni ne žele da je odgovornost na njima. To je domino efekt odbijanja odgovornosti i jedan od glavnih razloga sporosti', kaže.

Ipak, ne veliča on ni Amerikance. U redu, sudski postupak je trajao tri mjeseca, ali sjetimo se kad je El Chapo izručen SAD-u. U siječnju 2017. godine. Dakle, dvije godine je prošlo od izručenja do uhićenja.

'Kod njih se sva pravila utvrde prije suđenja, obavljena je istraga, sudac odobrava što sve ulazi kao dokazni materijal u spis, a samo suđenje je kao nekakva predstava za 12 ljudi iz porote. Zato sve i ide tako brzo. Ali, da se razumijemo, kod nas nije bolji ni ovaj dio prije suđenja. Jedan od boljih primjera je suđenje Ivanu Čehoku. Uhićen je u ljeto 2011., optužnica je podignuta krajem prosinca 2011., a suđenje je počelo u - veljači 2015. godine. Tako da je kod nas moguće do besvijesti odgađati suđenje, a onda ga nakon sto godina razvučeš na još sto', zaključuje. 

pravosuđe

El Chapo

neučinkovitost

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter