video: AMERIKA U PLAMENU

Deseci eksplozija i požara potresli gradove pored Bostona: 'U vatrogastvu sam gotovo 39 godina i ovakvo nešto nisam nikada vidio'


Tomislav Kukec
14.09.2018.10:20
Deseci eksplozija i požara potresli gradove pored Bostona: 'U vatrogastvu sam gotovo 39 godina i ovakvo nešto nisam nikada vidio'
screenshot

sažeto

Bolnice su dosad primile najmanje 25 ozlijeđenih, no vjerojatno je da će se ta brojka povećati


Tomislav Kukec
14.09.2018.10:20

Niz jakih eksplozija i požara pogodio je naselja i gradove pored Bostona u Sjedinjenim Američkim Državama. Službene brojke još ne postoje, no potvrđeno je da je barem jedna osoba poginula u desecima eksplozija.

Kako javljaju svjetski mediji, pogođeni su gradovi Lawrence, Andover i North Andover, a tisuće stanovnika evakuirane su iz svojih domova zbog opasnosti od novih eksplozija. Bolnice su dosad primile najmanje 25 ozlijeđenih, no vjerojatno je da će se ta brojka povećati. 

'Bio je to armagedon'

Iako se uzroci još istražuju, preliminarne informacije govore kako je do eksplozija najvjerojatnije došlo zbog prevelikog pritiska u plinovodima. 

Lokalni vatrogasci koji su pozvani na brojne požare kažu kako takav "armagedon" još nisu iskusili. 

"U vatrogastvu sam gotovo 39 godina i ovakvo nešto nisam nikada vidio", rekao je šef lokalnih vatrogasaca Michael Mansfield za BBC.

Prve eksplozije počele su se događati oko 16:30 po lokalnom vremenu, a slijedećih minuta i sati nizale su se jedna za drugom. Vlasti su izdale upozorenje ljudima da odmah napuste svoje domove ako u kući imaju plinski priključak, što je dovelo do panike. Evakuirane su i sve škole u zahvaćenom području.

Prva žrtva serije eksplozija je 19-godišnjak iz Essexa na kojeg se, dok je bio u automobilu s prijateljima, srušio dimnjak raznesen iz kuće koju je zadesila eksplozija. Dvoje prijatelja koji su bili s njime ozlijeđeni su i zbrinuti u bolnici. 

Neke vatre još nisu ugašene, javljaju mediji, no plinska kompanija tvrdi kako su prilično sigurni da neće biti novih eksplozija. Oko 18 tisuća kućanstava ostalo je bez električne energeije, priopćile su vlasti. 

Saniranje požarišta je u tijeku, a netko će morati i odgovarati zbog incidenta koji je, kako kažu vatrogasci, ozbiljno ugrozio javnu sigurnost. Stoga su u grad pristigli i istražitelji FBI-a koji će provesti detaljnu istragu kako bi utvrdilo što se točno dogodilo i tko je za to odgovoran. 

SAD

požar

Sjedinjene Američke Države

eksplozija

Boston

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter