kad miki kaže da se ruši!

Devastiraju Jabuku, a mi smo se prisjetili svih sramotnih poteza Grada prema kultnim zagrebačkim mjestima


Ana Lonjak
14.02.2018.21:05
Devastiraju Jabuku, a mi smo se prisjetili svih sramotnih poteza Grada prema kultnim zagrebačkim mjestima
Damjan Tadic /Bruno Konjevic / CROPIX

sažeto

I dok bager ruši još jedno omiljeno mjesto Zagrepčana, mnogi su se sjetili prijašnjih borbi za očuvanje ovakvih prostora - Medika, Saloon, Sretna kuća


Ana Lonjak
14.02.2018.21:05

Nakon što već dva dana svjedočimo rušenju dijela kultnog noćnog kluba Jabuka, kojeg su radnici bez ikakve najave, a navodno i bez papirnatog naloga,  počeli rušiti u jutanjim satima danas se čeka nastavak te priče. kako smo jučer doznali radnici nisu predočili nikakvu dokumentaciju, a usmeno im je samo rečeno da je radove naručio Grad Zagreb. Stoga smo se odlučili prisjetiti svih sramotnih poteza gradske vlasti prema kultnim mjestima u Zagrebu, jer nažalost ovo nije prvi takav slučaj.

Ne damo Mediku!

Bruno Konjevic / CROPIX

Tako u svibnju prošle godine u središtu pozornosti bilo je kultno zagrebačko mjesto – Medika, koje objedinjuje desetak udruga, tri izvedbene dvorane, 12 ateljea, knjižnicu... Svi poznavatelji kulturnog života u Zagrebu složni su da uistinu nije riječ samo o noćnom klubu, već mjesto susreta i djelovanja brojnih umjetnika, kreativaca, udruga civilnog društva, nezavisnih kolektiva i pojedinaca... Važno je naglasiti da oni taj prostor uredno plaćaju Gradu Zagrebu, a isto tako da u njemu planiraju programe i aktivnosti koji su djelomično financirani i od strane samog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Nakon što su u svibnju Medikaši dobili poziv Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba na predaju prostora,  u kojem se tražilo iseljenje i napuštanje korisnika tog prostora i to u roku od osam dana, svi kulturnjuaci su se dignuli u noge i poručili - ne idemo iz Medike i ne damo je!

Nakon pressica i online peticije koju je potpisalo više od 10.000 potpisnika, iz grada je stiglo brzopotezno obećanje – da iseljenja neće biti. No, trajno rješenje i dalje nije rješeno i s obzirom na sve, nažalost, iimamo dojam da će se situcija uskoro ponoviti. 

Od kultnog Saloona do pokušaja otvorenja narodnjačkog kluba

Damjan Tadic / CROPIX

Još od 2004. godine vodi se spor između Grada Zagreba i Vlahe Srezovića oko vlasništva nad legendarnim klubom Saloon, a košarkaški klub Cibona je, odlukom Grada 11. studenog 2011., na korištenje dobio prostor tog kluba. Nakon toga Cibona je nekim čudnim putem, u rujnu 2013. u podnajam, bez objavljenog obaveznog natječaja, dala tvrtki Klokan, koja je nasilno ušla u klub i počela s radovima. Ideja tvrtke Klokan bila je, pod imenom Cirkus, otvoriti narodnjački klub na mjestu dotadašnjeg Saloona, a stvari iz Saloona šleperom su se odvozile na Jakuševec te je veliki dio i nestao. 

Nakon dvije godine i sedam mjeseci bitke i borbe za Saloon Srezovići su ponovno ušli u klub. Potkraj listopada 2015. dobili su pravomoćnu presudu Županijskog suda kojeom je odlučeno kako su Vlahi Srezoviću dvije tvrtke ometale posjed te da mu ga one moraju i vratiti. Iako je priča nasreću završila u korist Srezovića, porazno je saznanje da ga u klubu nije dočekalo ništa.

"Na žalost, to unutra izgleda kao Vukovar. Ničeg nema, fotografija, naših osobnih stvari, moje surf i sportske opreme…", poručio je Srezović tada novinarima. A jučer je na Facebook profilu dao podršku Jabuci.

I skejteri na udaru Grada

 S istim problemom u svibnu prošle godine, o čemu smo i pisali  suočili su se i korisnici Sretne kuće, jedinog natkrivenog skejtparka u Zagrebu. Na ulaznim vratima prostora u Studentskom Centru, kojega koriste posljednjih desetak godina, dočekala ih je nova brava i obavijest da se ključevi nalaze kod sanacijskog upravitelja Mirka Bošnjaka, koji im je poručio da je odlučeno da se prostor Sretne kuće isprazni od osoba i stvari, te da se osigura zabrana prilaska. Elaboratom je utvrđeno kako na nekoliko prostora unutar dvorišta SC-a postoji rizik od mogućnosti urušavanja prostora ili izbijanja požara.

Zagreb

Jabuka

Medika

rušenje

saloon

kultna mjesta

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter